Política 29/10/2014

Susana Díaz recepta llei i tercera via davant "l'engany" del 9-N

La presidenta andalusa assegura que entre el sobiranisme i el govern espanyol ella no és "equidistant"

Efe
2 min

MadridLa presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha instat Mariano Rajoy a obrir el "diàleg" amb Artur Mas per solucionar el conflicte de Catalunya, després d'advertir que el 10N "les coses continuaran anant a pitjor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Considera que Artur Mas "està en un precipici i vol seguir caminant", ha dit que la consulta del 9 de novembre no és una cosa "seriosa" i que li sembla un "engany". Creu que Rajoy ha de fer "complir la llei" però també ha de "dialogar", perquè amb el seu "immobilisme" no es desbloquejarà aquesta situació.

En un esmorzar informatiu a Madrid, la presidenta andalusa ha apostat per la "tercera via" com l'"única possible" per solucionar el conflicte de Catalunya i per "guanyar els sentiments dels catalans", aconseguint "no vèncer, sinó convèncer-los” que és millor per a tots que segueixin a Espanya.

Díaz ha incidit que aquesta tercera via és la que està entre l '"immobilisme" i la "ruptura, i consisteix en una reforma de la Constitució que doni solució a la crisi territorial que viu el país, i també a altres reptes com la regeneració democràtica i el blindatge de l'Estat del benestar.

Després de mostrar-se convençuda que són majoria a Catalunya i a Espanya els que creuen en aquesta tercera via -"la més difícil però l'única possible" -, ha explicat que perquè triomfi cal "donar la batalla dels arguments", tenint en compte que hi ha hagut una "campanya tenaç i sostinguda, basada en el somni que tots els problemes se solucionaran amb la independència".

Per a això, ha recalcat que "no cal vèncer, sinó convèncer" que a tots "ens anirà millor estant junts".

"No vull que Espanya venci a Catalunya, perquè seria vèncer-se a si mateixa i això és perjudicial per a tots", ha apuntat, després d'opinar que hi ha "raons de tota índole" per posar sobre la taula i convèncer que "tot el que ens uneix és molts més que el que ens separa ".

No equidistant

La presidenta andalusa ha argumentat que en el fons d'aquest assumpte ella no és "equidistant", perquè creu en la "unitat d'Espanya" i que aquesta "no es pot dilapidar amb querelles vanes entre uns i altres". Ha dit que tampoc li agrada la "tebior", perquè només el respecte a la llei és "garantia de llibertat" i situar-se fora d'ella "només condueix a la barbàrie".

Segons la seva opinió, el president català, Artur Mas, s'ha embarcat ara en una "espècie de succedani" que és "qualsevol cosa menys seriosa", perquè al capdavant del Palau de la Generalitat "només hi ha l'interès electoral, el tacticisme per esgarrapar un grapat de vots ".

Per això ha demanat al president de la Generalitat que abandoni aquesta actitud i s'assegui “ a dialogar una sortida a aquest embolic". A Rajoy li demana que "assumeixi el lideratge que li correspon".

Segons la seva opinió, el president del govern espanyol "no pot seguir fent el Don Tancredo", perquè té l'obligació de garantir la unitat i la cohesió d'Espanya ".

Pel que fa a la posició del PSOE, ha subratllat que ella no creu en la "sobirania d'origen de Catalunya" i ha advertit que si els socialistes estiguessin "defensant asimetria i desigualtat", ella "no compartiria" aquesta posició.

stats