Política 29/11/2011

ERC i ICV celebren l'aposta del Govern d'organitzar una consulta pel pacte fiscal

El PSC demana al Govern que es deixi de “picabaralles” internes i es posi a negociar

Guillem Genovès
2 min

BarcelonaDesprés de l'anunci fet aquest matí pel portaveu del Govern, Francesc Homs, sobre la disposició de l'executiu de consultar la ciutadania sobre el pacte fiscal per tenir més força en la negociació amb el govern espanyol, els grups parlamentaris han reaccionat de manera diversa en les declaracions d'aquest dimarts al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del grup parlamentari d'ERC, Anna Simó, s'ha felicitat per la porta oberta que el Govern ha deixat aquest matí en relació amb una consulta popular sobre el pacte fiscal. Simó ha considerat que la realització d'una consulta és una “qüestió de voluntat política, no jurídica”, ja que el Govern té eines per organitzar-la. La diputada d'ERC, a més, ha demanat que la consulta sigui “prèvia a les negociacions amb l'Estat, que haurien de començar immediatament”.

També veuria bé la realització d'una consulta la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats. La diputada ecosocialista no ha volgut desaprofitar l'oportunitat per carregar contra les retallades del Govern, assegurant que aquest “hauria de ser prou valent” per consultar també els ciutadans sobre “el model fiscal i el model d'estat del benestar” que volen, i sobre si desitgen un model de “retallades i de mútues privades per a les rendes més altes”.

Des del grup parlamentari socialista, Laia Bonet ha criticat el Govern per l'estratègia de negociació del pacte fiscal. “Negociar no és només amenaçar des dels micròfons”, ha dit en referència a la “picabaralla” entre el portaveu del Govern, Quico Homs, i el president de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, Josep Antoni Duran i Lleida. A més, la portaveu del grup parlamentari del PSC ha recomanat a l'executiu català que faci “menys globus sonda, menys càlculs, més fer i més claredat”.

Alfons López Tena, portaveu del subgrup parlamentari de Solidaritat, no ha donat “cap credibilitat” a l'acció del president de la Generalitat, Artur Mas, pel que fa a la “possibilitat de consulta popular pel pacte fiscal”, ja que CiU ha votat “tres vegades al Parlament en contra de fer una consulta sobre el pacte fiscal”. Per part de Ciutadans, Albert Rivera ha demanat a Mas que “deixi de frustrar la ciutadania” anunciant consultes que no es podran organitzar. Rivera ha aconsellat a Mas que “vagi a les Corts” a proposar la consulta popular, ja que aquesta és la cambra que “té les competències per organitzar-la”.

stats