CONSULTES SOBRE LA INDEPENDÈNCIA
Política 01/05/2011

Els catalans de l'Argentina voten 'sí' a la independència

S'ha celebrat un referèndum inspirat en les consultes populars de Catalunya i la participació està al voltant del 15 i el 20%

Acn
1 min

BarcelonaEls catalans residents a l'Argentina es posicionen clarament a favor de la independència. Inspirats en les consultes populars de diverses localitats catalanes, diversos casals han preguntat sobre l'autodeterminació de Catalunya. En la totalitat de les consultes realitzades el 'sí' s'ha imposat contundentment per sobre del 95 per cent dels vots, i la participació s'ha situat al voltant del 15 al 20 per cent segons els casos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas, per exemple, entre d'altres, dels Casals Catalans de Buenos Aires, La Plata, Córdoba, Rosario, Pergamino i Venado Tuerto que, en els darrers dies de manera anticipada han realitzat una jornada de votacions. Així, el Casal de Catalunya de Buenos Aires és el més emblemàtic de la vintena de comunitats catalanes a l'exterior que hi ha a l'Argentina i és qui ha coordinat el vot de les diverses entitats. Josep Font-Olivares, coordinador de la Plataforma "Buenos Aires Decideix" ha explicat que aquesta consulta "ha despertat força interès entre la comunitat catalana present a l'Argentina, especialment els dies que ha jugat el Barça contra el Madrid, quan més s'omple el Casal i que hem aprofitat per apropar l'urna de votacions als aficionats al futbol catalans".

Josep Guixé, argentí fill de catalans, ha explicat que aquesta consulta "és la manera d'expressar la voluntat de no voler ser tutelats per algú que ni té la capacitat ni la fortalesa per fer-ho", en clara referència a l'Estat espanyol. Per la seva banda Sílvia Ferrer, la seva dona, també filla de catalans emigrats a l'Argentina en època de la dictadura franquista, considera que "votar és la millor manera de reconèixer l'esforç que els nostres pares han fet durant molts anys per mantenir la catalanitat viva lluny de la terra".

stats