POLÍTICA
Política 26/06/2012

L'oposició rebutja la doble imposició en sanitat

PSC, ICV-EUiA i ERC insten al govern a seguir l'exemple del País Basc i a no aplicar el compagament espanyol. El PP demana que s'apliquin les obligacions del decret de Rajoy i CIU replica demanant alternatives.

Marc Toro
2 min

BarcelonaEls grups parlamentaris de l'oposició han mostrat aquest dimarts el seu desacord respecte la situació de doble imposició en la compra de medicaments amb recepta que hauran d'assumir els catalans. Aquesta situació arriba després que a l'euro per recepta, implantat pel Govern, s'hi hagi sumat el copagament en funció de la renda impulsat per l'executiu espanyol (que hauria d'entrar en vigor el proper diumenge). Tant PSC, com ERC i ICV-EUiA demanen al Govern que no apliqui el copagament espanyol el mateix dia que la mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposició de llei per l'eliminació de l'euro per recepta presentada pels ecosocialistes. El PP també esmostra a favor de retirar l'euro per recepta però insta al Govern a aplicar els mandats espanyols. Per part de CIU, es reclamen alternatives a l'euro per recepta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha instat al Govern a "no aplicar els recàrregs" imposats pel govern espanyol, en la mateixa línia que ho ha anunciat el govern del País Basc, o a retirar directament la mesura de l'euro per recepta. Nadal a demanat a l'executiu que opti per una de les dues vies però que actui coherentment per tal de "donar respostes convincents a la ciutadania" davant una situació injusta.

De manera semblant, la portaveu d'ICV-EUiA Dolors Camats ha carregat contra el que considera que és un "repagament doblement injust", recordant que "la sanitat ja la paguem a través d'impostos". És per això que els ecosocialistes han instat a la resta de forces polítiques a summar-se a la proposició de llei per l'eliminació de l'euro per recepta que ja van presentar, el mateix dia que la mesa del Parlament l'ha admès a tràmit. Així mateix, també han demanat al Govern a "no aplicar el copagament espanyol" i a prendre exemple del País Basc.

Els republicans també han estat clars, i han demanat al Govern que "utilitzi les seves competències" per tal de no aplicar la mesura plantejada pel govern de Rajoy i evitar que els ciutadans hagin de fer front a una doble imposició. Per altra banda, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha criticat la "imatge idílica que el consellerde Salut, Boi Ruiz, havia presentat" al voltant de la implementació de l'euro per recepta, i ha assegurat que s'allunya molt de la realitat.

El PP només s'oposa a l'euro per recepta

Per la seva banda, el portaveu dels populars, Enric Millo, ha demanat al Govern que retiri la mesura de l'euro per recepta que va entraren vigor aquest cap de setmana, i ha explicat que tot i que des del seu grup parlamentari es va donar suport a la iniciativa, no es pot permetre que el ciutadans hagin s'assumir un doble pagament.

CIU reclama alternatives

Des de CIU, el portaveu al Parlament, Jordi Turull, ha replicat aquestes intervencions i ha anunciat que, "si prosperés la retirada de l'euro per recepta", demanarien saber "quines alternatives es porposen"des dels grups polítics contraris a la mesura per tal de mantenir els ingressos i l'estalvi que estava previst amb la iniciativa.

stats