Política 04/02/2016

El tribunal del cas Gürtel rebutja que testifiqui Mariano Rajoy

En la causa per haver esborrat els ordinadors de Bárcenas, ha citat el PP com a imputat

Ara
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no haurà de testificar davant del tribunal de l'Audiència Nacional que jutja el cas Gürtel. Sí que haurà de fer-ho, en canvi, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid i regidora a l'Ajuntament Esperanza Aguirre, que haurà de donar explicacions sobre el "fraccionament dels contractes" de l'administració autonòmica. La trama de presumpta corrupció va tenir l'epicentre en el PP de Madrid, que ella presideix encara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secció segona de la sala penal assegura –en una resolució sobre la primera època de Gürtel (1999-2005)– que no hi ha raons suficients per cridar el president del PP "sense perjudici que, en un altre moment, es pugui acordar per part de la sala que testifiqui si ho considera necessari en funció del desenvolupament del judici oral". El tribunal tampoc farà testificar Juan Carlos Vera, coordinador d'organització del PP i home de molta confiança de Rajoy, tal com ho havia demanat Álvaro Pérez 'El Bigotes'. Tampoc haurà de passar pels jutjats l'exdiputat i home del 'pinyol' del carrer Génova.

A declarar el 12 de febrer

En canvi, la jutge d'instrucció número 32 de Madrid ha citat a declarar en qualitat d'investigat (la nova denominació per esquivar el terme 'imputat') el representant del PP. Serà divendres de la setmana que ve, dia 12, a les 11 del matí, per donar explicacions sobre els suposats delictes de danys informàtics i encobriment en el cas dels ordinadors que l'extresorer del PP Luis Bárcenas tenia a la seu del partit.

Aquest dijous, la magistrada ha pres declaració a la tresorera dels populars, Carmen Navarro, i a l'exresponsable d'informàtica del partit Javier Barrero. Navarro ha afirmat que els responsables del PP no van ordenar esborrar els discos durs dels ordinadors i que, quan van orbrir-los, ja no tenien cap document de l'exsenador.

Navarro ha explicat a la jutge que Bárcenas va deixar de treballar a la formació de Rajoy l'any 2010 i ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ja va declarar ferma la desestimació de la demanada per acomiadament improcedent. Tres anys més tard, el 2013, ella –després de consultar-ho amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal– va comunicar a Bárcenas que no tornés per la seu. L'extresorer acusa la número dos del partit de ser la responsable de fer desaparèixer els seus documents.

Amb els ordinadors portàtils de l'extresorer, segons aquesta versió, es va aplicar el protocol per esborrar-los i poder reassignar-los a alguns altres treballadors. Quan ho van fer, sosté Navarro, els informàtics li van dir que estaven buits, sense documents de Bárcenas.

stats