Política 02/02/2013

Rajoy: "Mai he rebut ni he repartit diner negre ni en aquest partit ni enlloc. És fals"

El president espanyol nega els pagaments a la cúpula del PP en una intervenció davant l'executiva. Promet fer públiques les seves declaracions de la renda

Joan Faus
3 min
Mariano Rajoy, just abans d'intervenir al comitè executiu del PP

Madrid"És fals, mai he rebut ni he repartit diner negre ni en aquest partit ni en cap altre lloc. No tinc res a ocultar, no tinc por de la veritat", ha dit aquest dissabte el president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, sobre les noves acusacions de pagament de sobresous en negre durant anys a la cúpula del PP per part de l'extresorer Luis Bárcenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció de quinze minuts en obert a la reunió extraordinària del comitè nacional executiu, que aplega la direcció del partit i els 'barons' territorials, Rajoy ha anunciat que la setmana que ve publicarà la seva declaració de la renda per frenar un "escàndol de grans dimensions" i ha qualificat d'"infàmies" les noves revelacions de suposats pagaments en negre. "Ara les infàmies es disfressen de presumptes pagaments. Per fi apareixen a la premsa unes notes que donen peu a tota mena de falsedats per a aquells que es pensen que en poden guanyar alguna cosa d'un riu remenat", ha dit. El fet que no hagi comparegut davant la premsa ni hagi acceptat preguntes, ha aixecat crítiques a les xarxes socials.

Campanya en contra

Rajoy ha considerat que hi ha una campanya en contra del PP, contra ell mateix i contra el govern espanyol, però s'ha mostrat convençut que podrà demostrar la seva innocència i que no es podrà desestabilitzar la seva gestió. "Lamento el mal que em desitgen en contra meva i contra el govern, però tot el que en trauran serà el mal que espargeixen. No impediran que se sàpiga la veritat ni canviar el nostre compromís", ha dit. "Si algú es pensa que m'encongiré en la tasca que m'han encomanat els espanyols, s'equivoca", ha afegit.

A parer seu, s'ha d'evitar que uns fets que considera falsos enfonsin la seva imatge. "L'ombra de l'ombra d'un indici manipulat no pot servir perquè un espanyol perdi la pressumpció d'innocència, si no, seria un país inhabitable", ha assegurat. Però per fer-ho calen fets: "Em comprometo a desplegar la màxima transparència, facilitar tot el que calgui perquè resplendeixi la veritat i posar-ho tot per part nostra perquè no en quedi cap mena de dubte. Hi haurà transparència total en tot el que personalment m'afecta a mi i als dirigents".

Rajoy ha negat, a més, que en el partit s'hagin pagat "sous opacs", i ha qualificat les suposades proves dels pagaments en negre publicades dijous al diari 'El País' de "papers apòcrifs que no responen a la veritat". I ha promès actuar als tribunals: "No ens quedarem de braços plegats davant d'atacs que volen desestabilitzar el partit i fer-lo tremolar en un moment econòmic i social difícil".

El president espanyol ha reiterat, a més, que el PP no té res a veure amb els 22 milions d'euros que tenia Bárcenas en un compte a Suïssa –tot i que alguns, ha dit, han volgut "atribuir intencionadament" els comptes amb el partit– i ha advocat per operar "amb la màxima transparència, rigor i diligència" en aquest escàndol "pel bon nom del nostre partit".

D'altra banda, ha tornat a insistir que el partit ja va actuar amb Bárcenas, que va renunciar el 2010, un any després de ser imputat per el cas Gürtel. "Aquest partit ha actuat amb un nivell d'exigència no igualat. Si algú es pensa que aquest partit es pot acovardir amb tècniques d'agitació s'equivoca. Aquest partit es defensarà", ha assegurat.

stats