Política 19/06/2012

Les diputacions podrien gestionar els serveis públics del 95% d'ajuntaments

El govern espanyol avaluarà durant un any si els ajuntaments de menys de 20.000 habitants tenen la capacitat de prestar els serveis mínims, que en cas de no poder gestionar passaran a mans de les diputacions. Beteta obre la porta a privatitzar els serveis però descarta suprimir municipis

Joan Faus
1 min

MadridEl secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha anunciat avui que el govern espanyol aprovarà una llei que permetrà que les diputacions provincials gestionin els serveis dels ajuntaments inferiors a 20.000 habitants -que representen el 95% del total- sempre que aquests no tinguin la capacitat econòmica de fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Beteta ha explicat, en la seva intervenció en una comissió al Congrés de Diputats, que la reforma de la llei de bases establirà un llindar de serveis públics mínims i avaluarà durant un any si els ajuntaments inferiors a 20.000 habitants tenen la capacitat financera suficient per mantenir la prestació adequada d'aquests serveis. Ha dit que si l'avaluació és negativa "hauria de ser causa" perquè les diputacions passin a gestionar els serveis obligatoris mínims d'aquests municipis per tal de que els ciutadans "no vegin minvats els seus drets i serveis bàsics". Dels 8.116 municipis que hi ha a Espanya, 7.718 tenen menys de 20.000 habitants.

El secretari d'Estat ha dit que es tracta d'una "reforma urgent" que respectarà el paper de les diputacions que marca la Constitució. Beteta ha obert la porta a que les diputacions puguin privatitzar la prestació d'aquests serveis. Ha assegurat que no té perquè suposar "necessàriament" una privatització però que "si alguna vol fer-ho per què no".

Ha subratllat, a més, que amb aquesta mesura "no fa falta en absolut" suprimir municipis. Beteta es fa per tant enrere de la proposta que va llançar fa unes setmanes.

D'altra banda, Beteta ha criticat que les comunitats autònomes tinguin deutes amb els ajuntaments. Ha insistit que les autonomies han d'atorgar el finançament acordat amb els municipis i que "no poden imposar obligacions financeres als ajuntaments".

stats