Política 03/01/2013

Montoro vol treure ingressos a les autonomies moroses

El govern espanyol prepara una reforma que li permetrà pagar els deutes d'una comunitat amb un proveïdor amb els recursos que obté l'autonomia de la seva participació en els impostos de l'Estat

Ara
2 min

MadridEl govern espanyol estreny el setge contra les comunitats autònomes moroses. Si l'executiu va anunciar al febrer que podria retenir part dels tributs estatals cedits als municipis que no paguessin els seus deutes amb proveïdors tot i rebre ajuda de l'Estat per fer-ho, ara vol ampliar aquesta possibilitat a les autonomies. I no només als impostos cedits, sinó també als compartits. Per exemple si la Generalitat no paga els seus deutes pendents amb proveïdors −com pot ser una entitat que presta serveis socials−, podria deixar de rebre part dels recursos que obté de la seva participació en els ingressos de l'Estat, com ara en l'IRPF, que anirien a abonar els deutes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha anunciat aquest dijous a Sevilla el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha avançat que la reforma s'aprovarà en els primers mesos del 2013 i que el seu departament està treballant en un instrument legal que permeti que un proveïdor es pugui adreçar directament al ministeri: "Crearem un instrument pel qual un proveïdor de qualsevol administració es podrà adreçar al ministeri d'Hisenda de forma directa perquè aquest departament sigui el que arbitri la forma de pagament a aquest proveïdor. El ministeri, que és el que gestiona la participació en els ingressos de l'Estat d'una comunitat autònoma o d'un ajuntament, serà l'encarregat, si escau, de detreure els recursos a l'administració morosa", ha dit Montoro després de rebre un premi de la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA) i el Grup Joly pel desenvolupament del pla de pagament a proveïdors dotat de 35.000 milions i que va entrar en funcionament al maig.

"Acabarem amb la pràctica que les administracions es financin a costa dels proveïdors", ha afegit el ministre, que ha argumentat que la morositat pública està interrompent el "circuit econòmic" i posa en dubte la fiabilitat de les administracions. Per tant, a partir d'aquest any "no serà voluntari finançar-se a costa dels proveïdors", ha insistit Montoro, que ha dit que "no s'ha d'escoltar cap veu que digui a mi em deu aquest ajuntament o aquesta administració, perquè el dany que es fa a la imatge d'Espanya és incalculable".

stats