Política 25/04/2012

CiU torna a donar suport a la llei d'estabilitat

Com ja va fer al Congrés, la federació vota 'sí' al Senat a la llei que consagra el dèficit zero i permet intervenir les administracions que incompleixin els objectius de dèficit. La norma no ha patit cap modificació respecte a la tramitació al Congrés

Joan Faus
2 min

MadridEl mateix dia que ha votat al Congrés en contra dels pressupostos de l'Estat, CiU ha tornat a donar suport avui al Senat a la llei d'estabilitat pressupostària, que consagra el dèficit zero a l'any 2020 i permet sancionar i intervenir les administracions que incompleixin els objectius de dèficit públic. La federació nacionalista ja va donar suport a la llei fa dues setmanes al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple del Senat ha aprovat la norma amb els vots favorables del PP i CiU, les abstencions del PNB i Coalició Canària, i el rebuig de la resta de partits, com el PSOE o l'Entesa Catalana. El PP no ha acceptat cap esmena i la llei, per tant, no ha patit cap modificació respecte a la seva tramitació al Congrés.

El senador de CiU Ferran Salvado Bel ha assegurat, en la seva intervenció, que la federació manté el vot de “responsabilitat” pel qual va optar al Congrés però ha advertit que “la responsabilitat té un límit”. “No sempre podran demanar responsabilitat, ha d'haver-hi correspondència en algun moment. Són moments difícils i sacrifiquem algunes de les discrepàncies importants, perquè confiem que es resoldran després, per mantenir el suport”, ha afegit.

A diferència del ple del Congrés, el PP no ha acceptat al Senat cap de les esmenes presentades per CiU, com una que demanava que els ajuntaments no hagin de destinar el seu superàvit a reduir l'endeutament. Al Congrés CiU va aconseguir que les comunitats autònomes que compleixin l'objectiu de dèficit tinguin 13 anys més per reduir el deute.

"Ens hi juguem el país, el projecte d'Espanya a Europa i l'euro. És una llei per aplicar-la ja, perquè estigui en vigor l'1 de maig", ha dit el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la seva intervenció al ple. En aquest sentit, ha tornat a recórrer a l'amenaça de la sanció i intervenció assegurant que el govern espanyol “no dubtarà a aplicar la nova llei a aquella comunitat autònoma que no compleixi amb el seu compromís de dèficit”. Ha considerat, a més, que la norma suposa la "clau d'accés als mercats" perquè garanteix la confiança i la fiabilitat de l'economia espanyola.

El senador d'Entesa José Montilla ha considerat que la llei d'estabilitat és un “brindis al sol” perquè fixa “objectius d'impossible compliment”. De fet, ha dubtat que Espanya compleixi l'objectiu de dèficit del 5,3% per a aquest any.

Per la seva banda, el senador del PSOE Juan María Vázquez ha basat el rebuig dels socialistes –com ja va succeir al Congrés– en el fet que la norma no respecti el pacte de la reforma constitucional de l'estiu passat. La reforma fixava un dèficit del 0,4% per a totes les administracions el 2020, mentre que la llei el fixa en el 0% i només permet el 0,4% en cas de catàstrofe natural o de reformes estructurals a llarg termini.

stats