Política 09/10/2012

La Generalitat ha de rebre aquest dimarts els 1.039 milions del primer tram del rescat autonòmic

Hisenda diu que el Govern no haurà de fer nous ajustos i que el préstec tindrà un interès inferior al 6% i s'haurà de tornar en deu anys

Joan Faus
2 min

MadridLa Generalitat rebrà aquest dimarts els 1.039 milions del primer tram dels 5.023 milions que ha demanat al fons de liquiditat autonòmic (FLA) per pagar els venciments de deute i finançar el dèficit públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença en la comissió de Pressupostos del Congrés de Diputats, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va explicar ahir que dels 1.039 milions 568 correspondran al finançament de l'objectiu de dèficit autonòmic (que és de l'1,5% del PIB aquest any respecte a la meta global del 6,3%) i els 471 milions restants seran per pagar part dels venciments del deute.

El ministeri d'Hisenda i la Generalitat van firmar el passat divendres l'acord per a l'ajuda del FLA, segons va revelar el secretari d'estat. Cada comunitat que s'adhereixi al fons de rescat ha d'actualitzar el seu pla d'ajust presentat fa uns mesos per tal de garantir que tornarà els diners prestats per l'Estat i ha de manifestar "expressament" en el conveni la seva voluntat de complir amb el que disposa la llei d'estabilitat, que permet sancionar i intervenir autonomies si incompleixen els objectius de dèficit. Després de la seva intervenció, Beteta va dir, en declaracions als periodistes, que l'actualització d'aquest pla no inclou mesures d'ajust addicional per part de la Generalitat sinó que de fet suposa un "cert alleugeriment" perquè el Govern ja havia xifrat l'impacte que suposaria endeutar-se per poder finançar el seu dèficit i ara ho podrà fer en unes condicions "molt favorables".

Un cop el consell de govern de cada comunitat aprovi la petició al FLA haurà de presentar en quinze dies al govern espanyol l'actualització del seu pla. Hisenda ja ha aprovat el pla de Catalunya i per aquest motiu demà es desemborsaran els primers diners. El préstec de l'Estat tindrà un període de vigència de deu anys més dos de carència. El tipus d'interès serà el que va obtenir el Tresor en la col·locació privada de deute que va fer fa unes setmanes més un diferencial de tres dècimes (0,3). Beteta ha explicat que serà d'entre el 5 i el 6%. A més, hi haurà una "condicionalitat estricta" a canvi de rebre les ajudes. Les comunitats hauran de presentar més informació a Hisenda i podran ser intervingudes si no tornen els préstecs.

Nou endarreriment

El retard en el pagament del fons de rescat ha obligat la Generalitat a endarrerir el pagament de concerts sanitaris, educatius i socials, com ja va passar al juliol. Després de l'impagament del juliol, els concerts es van tornar a pagar a l'agost, però la mensualitat de setembre ha quedat de moment en l'aire a l'espera de rebre aquest diners del fons de liquiditat. Aquests impagaments deixen en una "situació difícil" els hospitals concertats, molts dels quals han hagut de "recórrer a la pòlissa d'assegurances" per poder pagar les nòmines, segons ha explicat una portaveu de la Unió Catalana d'Hospitals.

A final de juliol la Generalitat ja no va poder fer front als pagaments dels concerts que manté amb hospitals, escoles, residències, entitats socials, centres de menors tutelats i tallers ocupacionals. El departament d'Economia no ha concretat quants diners deu de juliol i a quant ascendeix la factura que no pot atendre ara, encara que ha insistit que treballa per tornar a la normalitat com més aviat millor.

stats