Política 30/07/2013

Montoro crida a l'ordre els 'barons' del PP perquè acceptin el dèficit asimètric

El ministeri els vol convèncer que acceptin en el CPFF de demà el model de distribució a la carta. Obre la porta a noves ajudes de tresoreria

Joan Faus
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que la reforma local és "promunicipalista" tot i reconèixer que es "potencien" les diputacions.

MadridToc d'atenció del ministeri d'Hisenda a les comunitats autònomes del PP que s'oposen al repartiment asimètric dels objectius de dèficit, que s'acordarà en el transcendental Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de demà dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d'Hisenda han tornat a insistir aquest dimarts que no té cap sentit que les autonomies tinguin un objectiu de dèficit més alt que el saldo negatiu que van registrar l'any passat, com demana Catalunya, perquè consideren que això "entorpiria" la recuperació econòmica i dificultaria l'accés als mercats d'aquells territoris que ara depenen dels préstecs de l'Estat per finançar els seus serveis. Però des del departament que dirigeix Cristóbal Montoro s'ha volgut enviar un missatge directe a les autonomies del PP que es puguin oposar a aquest model en el CPFF. Les mateixes fonts han assegurat que a les comunitats que governen els conservadors aquest concepte preval encara més perquè, han dit, la reducció del dèficit públic és un "axioma" per al PP i aquests territoris han d'"assumir el cost polític" d'haver d'abaixar el dèficit, perquè "la ciutadania demana acabar amb la crisi".

D'altra banda, Hisenda continua oposant-se a compensar de forma directa les autonomies que l'any passat van complir el límit de dèficit i que es queixen que les que no ho van fer (com Catalunya, el País Valencià o les Balears) tinguin un objectiu més alt que elles. No obstant això, el ministeri ha obert una porta per aplacar les queixes d'aquests territoris –i seguir ajudant els que tenen problemes financers– en revelar que en el CPFF s'estudiaran nous mecanismes de l'Estat per ajudar la tresoreria de les comunitats, a banda del FLA existent.

stats