Política 31/07/2013

Montoro acusa les autonomies que volen més dèficit d'“entorpir la sortida de la crisi”

El ministre d'Hisenda diu que "no és un debat de dècimes" i que "l'únic discurs" al Consell de Política Fiscal i Financera ha de ser el d'abaixar el saldo negatiu

Joan Faus
1 min
El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha tornat a fer aquest dimecres una crida a l'ordre a les comunitats autònomes que demanen tenir aquest any un objectiu de dèficit públic superior al saldo negatiu que van registrar el 2012. El repartiment asimètric dels objectius de dèficit l'abordaran aquesta tarda Hisenda i els territoris en un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'albira molt tens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte aquest matí amb l'alcalde de Jaén, Montoro ha volgut llançar l'enèsim avís. Ha advertit que en el CPFF "l'únic discurs" de totes les autonomies ha de ser el de "comprometre's" a abaixar el dèficit "com a forma d'escurçar la sortida de la crisi", i ha afegit: "Qui s'aparti d'aquest discurs està entorpint la sortida de la crisi, no és un debat de dècimes [de disminució del dèficit], sinó de compromisos de reducció".

En aquest sentit, el ministre ha apel·lat a la importància de donar "seguretat dins i fora d'Espanya" sobre l'aposta per controlar el dèficit públic. D'aquesta manera admetia la seva preocupació per l'impacte exterior, sobretot als mercats, que pot tenir el fet que comunitats governades pel PP es rebel·lin contra el model de distribució a la carta –com podrien fer Madrid i Extremadura– o que altres com Catalunya decideixin no aplicar el límit imposat per Hisenda. La Generalitat demana un topall del 2,1%, equivalent al pes de la despesa de les autonomies sobre l'objectiu global d'Espanya (6,5%). No obstant això, Hisenda ha insistit que no permetrà un límit superior al registrat l'any passat per Catalunya, és a dir, a l'1,96% del PIB.

stats