Política 20/01/2012

El govern espanyol contradiu Montoro i diu que té la "determinació" de complir l'objectiu de dèficit

La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha assegurat que l'executiu prendrà totes les mesures necessàries per complir el objectius

Joan Faus
2 min

MadridLa vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha dit avui que complir els objectius de dèficit és “clau i imprescindible” per generar ocupació i millorar l'economia. L'executiu, ha dit, té la "intenció, voluntat i determinació" de reduir la despesa fins el 4,4% a finals de 2012. El dèficit del 2011 rondarà el 8%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha assegurat que l'executiu prendrà totes les mesures necessàries per complir el objectius. “Si les circumstàncies fan que tinguem que fer més reformes ho farem. Lluitarem contra les previsions amb el major rigor, esforç i reformes”.

Aquest divendres, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha expressat la seva "inseguretat" a poder reduir el dèficit públic fins el 4,4% al 2012. En una entrevista publicada al diari Financial Times Deutchland, Montoro no s'ha compromès a poder complir l'objectiu de reducció de la despesa, tot i que ha dit que considera que "seria desitjable i bo complir".

La vicepresidenta no ha volgut donar la seva opinió sobre les declaracions de Montoro, ni tampoc del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que defensa en una columna publicada avui al Wall Street Journal la necessitat de simplificar les modalitats de contracte i alhora critica l'actual sistema de negociació salarial.

Reforma laboral

En relació a la reforma laboral, ha dit que l'objectiu serà “simplificar els contractes” i donar “estabilitat” però no ha volgut concretar si el govern aposta per un contracte únic.

D'altra banda, Saénz de Santamaría ha assegurat que el govern està “atent” a les recents previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que apunten que el 2012 el PIB retrocedirà un 1,7% i seguirà caient un 0,3% l'any vinent, però ha volgut donar més importància a les que faci la Comissió Europea perquè “serviran” per la preparació dels pressupostos.

“No ens resignarem contra la fatalitat d'aquestes previsions. Farem totes les reformes necessàries dins de la nostra estratègia”, ha explicat.

També s'ha referit a les polèmiques declaracions de Montoro en que advocava per perseguir penalment als gestors públics que no compleixin els objectius d'estabilitat pressupostària. Saénz de Santamaría ha dit que en la futura llei de transparència es “precisaran” les “obligacions legals” dels representants públics i que en cas de vulnerar-se -“en els casos més greus amb una gran culpa”- actuarà la Justícia.

La vicepresidenta ha dit també que vol “simplificar” la quantitat d'organismes reguladors per adoptar una “estructura molt austera”. Ha assegurat que existeix una “multiplicació de les estructures administratives” i ha lamentat que les competències d'aquests organismes es “solapen” amb els ministeris.

stats