Política 11/07/2011

José Blanco, nou portaveu del govern espanyol i Antonio Camacho, ministre de l'Interior

El president espanyol situa un home de la seva màxima confiança com a cara visible del govern, i un gran coneixedor de la lluita contra ETA, al ministeri que ocupava Rubalcaba

Joan Rusiñol
2 min
Nous ministres 3

MadridEl ministre de Foment, José Blanco, serà el nou portaveu del govern espanyol en substitució d'Alfredo P. Rubalcaba. El secretari d'estat de Seguretat, Antonio Camacho, serà el nou titular del departament. Els vicepresidents seran els dos actuals, Elena Salgado i Manuel Chaves, que seguirà a Política Territorial, tot i que la responsable d'Economia presidirà el consell de ministres quan el president no hi sigui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment, el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, no en surt reforçat, tot i que totes les travesses el situaven com a nova cara visible de l'executiu socialista, i es queda com a ministre de la Presidència.

Zapatero ha explicat aquests retocs perquè Camacho "té el perfil adequat" per ser ministre, ja que ha sigut fins ara el número 2 del ministeri i és coresponsable de la política antiterrorista que ha portat a terme Rubalcaba. El moment clau d'ETA és un dels motius que han portat el president espanyol a apostar per un perfil més tècnic i menys polític. De Blanco n'ha subratllat dues coses: que "coneix bé l'acció de govern" i que és de la seva "màxima confiança".

Els canvis els ha consensuat amb el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ara bé, ha dit que cal diferenciar "nítidament" el que fa el govern i el programa que dissenya el partit, pensat per a la nova legislatura, segons ha recordat.

El president espanyol ha deixat entreveure que els seus plans segueixen sent, com va dir al debat de política general, esgotar la legislatura, i ha demanat que ara no s'especuli sobre un avançament electoral perquè la prioritat és "l'estabilitat, la recuperació econòmica i la creació d'ocupació".

De fet, Zapatero ha recordat les turbulències financeres que han situat la prima de risc espanyola a nivells històrics –i perillosos–, i ha reclamat als mandataris europeus que trobin una solució ràpida als problemes del deute grec per alleugerir la pressió sobre les finances espanyoles.

El nou portaveu, mà dreta de Zapatero des del 2000 i fundador de Nova Via, l'embrió del zapaterisme, té avui una agenda plena d'actes com a responsable de Foment. Aquesta tarda, a les cinc, es reuneix amb el conseller català, Lluís Recoder, i els responsables d'obres públiques del País Valencià i Múrcia per parlar del Corredor Mediterrani.

stats