Política 09/05/2017

CIS: el PP perd pistonada i el PSOE torna al segon lloc en ple debat de primàries

L'enquesta, feta abans de l'esclat de corrupció de l'operació Lezo, atorga dos punts menys a Podem. Cs, el partit que més creix

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy ahir al vespre al congrés insular del PP de Gran Canària. EFE

MadridEl PP perd pistonada en intenció de vot, segons l''ultima enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada aquest dimarts i corresponent al mes d'abril. El partit de Mariano Rajoy té una estimació de vot del 31,3%, gairebé dos punts menys que al gener (33%), tot i que l'enquesta encara no inclou l'impacte de l'última onada judicial sobre la corrupció al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el PSOE recupera la segona posició gràcies a la millora del resultat potencial d'1,3 punts, fins al 19,9%, i a la caiguda de dos punts de Podem, que s'ha de conformar amb una estimació del 19,7%, comptant-hi les diverses confluències. Amb aquest resultat el PSOE encadena dues enquestes del CIS millorant el resultat, després de la forta patacada que van patir els socialistes com a conseqüència de la guerra interna que va acabar amb la dimissió forçada de Pedro Sánchez. Ciutadans és el partit que més aprofita la davallada del PP, i passa d'un 12,4% a un 14,9%, segons el CIS.

L'enquesta es va fer pocs dies després que Susana Díaz fes el pas per presentar-se a les primàries del PSOE, quan ja es coneixien els seus rivals, Pedro Sánchez i Patxi López. També inclou l'impacte del cas de corrupció del PP a Múrcia, que va acabar amb la dimissió del president de la regió, Pedro Antonio Sánchez.

El treball de camp va tenir lloc en els primers 8 dies del mes de maig. Això vol dir que es va fer abans de l'esclat de corrupció que va afectar el PP amb l'operació Lezo, que va acabar amb l'expresident madrileny Ignacio González a la presó i amb l'augment de les sospites sobre els populars pel control de la fiscalia i per l'encobriment dels presumptes corruptes.

En Comú Podem guanyaria a Catalunya

Pel que fa als partits catalans, l'enquesta apunta a una millora del resultat del PDECat, que passaria de l'1,7% al 2%. Tot i així és l'últim dels tres partits catalans dels quals l'enquesta separa el resultat. Continuaria guanyant les eleccions a Catalunya En Comú Podem, que perdria una dècima, fins al 3,7%. Per darrere, ERC perd també una dècima, fins al 2,9% de suports.

En l'anterior baròmetre del CIS, al gener, Podem va resistir el 'sorpasso' tot i la guerra interna i malgrat la millora d'un punt i mig del resultat del PSOE, que s'allunyava del descavalcament de Sánchez de l'octubre.

Baldoví i Domènech, els més ben valorats

Tots els líders dels partits suspenen en aquesta enquesta, però el més ben valorat és el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, amb un 4,54. A continuació se situa el d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb un 4,27, seguit de molt a prop del seu homòleg d'IU, Alberto Garzón, amb un 4,26, i el cap visible del PNB a Madrid, Aitor Esteban, amb un 4,25.

Francesc Homs, que previsiblement apareix per última vegada en aquesta enquesta després d'abandonar l'escó al Congrés, és el segon líder més mal valorat, amb un 2,61, només superat per Isidro Martínez Obianca (Foro Asturias). També en la part baixa se situa Gabriel Rufián, amb un 2,96.

Entre els líders dels grans partits, Mariano Rajoy és el més mal valorat, amb un 2,91, seguit de prop de Pablo Iglesias, que arriba al 3. Albert Rivera se situa segon, amb un 3,68, superat pel líder interí del PSOE, Javier Fernández, amb un 4,12.

Santamaría, la ministra més valorada

Dins del gabinet de Rajoy, tots els ministres suspenen, però la vicepresidenta i ministra d'Administracions Públiques, Soraya Sáenz de Santamaría, que en aquesta legislatura ha perdut visibilitat, es manté com la més ben valorada, amb un 3,79, gairebé un punt per sobre del seu cap a l'executiu. A continuació se situa el ministre que li ha pres el rol de portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, amb un 3,23. Completa el podi la titular d'Agricultura, Isabel García Tejerina, amb un 3,18.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, continua sent el més mal valorat, amb un 2,44, seguit del d'Energia, Álvaro Nadal, amb un 2,73, i el de Justícia, Rafael Catalá, amb un 2,73.

stats