Política 11/03/2016

CSQP demana que la comissió de procés constituent no quedi "circumscrita" al model d'estat

El pla de treball de la confluència d'esquerres estableix que el model d'estat sigui la darrera qüestió a debatre

Sara González
2 min
Lluís Llach presidex per primera vegada la comissió sobre el procés constituent / FRANCESC MELCION

BarcelonaModel socioeconòmic, model democràtic i model d'estat. Aquests són els tres grans blocs sobre els quals Catalunya Sí que es Pot considera que s'ha de debatre en la comissió sobre el procés constituent. La confluència d'esquerres estableix, a més, que aquestes tres temàtiques s'han de tractar en aquest ordre per tal d'evitar que la comissió quedi "circumscrita a la qüestió del model d'estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'esbós del seu pla de treball, Catalunya Sí que es Pot també advoca per fer partícip en la comissió la societat civil organitzada, tal com va demanar el president de l'ens parlamentari, Lluís Llach, que dimarts es va posar oficialment al capdavant de la comissió d'estudi.

"El procés constituent ha de situar el seu epicentre en el model de societat que volem per a Catalunya i, dins d'aquest model de societat, debatre, entre altres coses, la nova estructuració política de l'estat", argumenta la confluència d'esquerres en la seva proposta de treball.

L'esquema fixat en els punts de debat inclou qüestions, més enllà de les del model d'estat, que poden ser subjecte de discòrdia entre els grups parlamentaris que participen en la comissió –tots menys Ciutadans i el PSC–. Planteja, per exemple, debatre sobre el model d'estat del benestar, on serà inevitable que es posin sobre la taula les retallades dels últims anys, i també el model de seguretat pública i el dels mitjans de comunicació. Amb tot, el pla de treball de la confluència és ambiciós i planteja debatre qüestions com el model agrícola, de fiscalitat, turístic, comercial, així com qüestions de transparència i d'ecologia i sostenibilitat.

Catalunya Sí que es Pot defensa que cal impulsar un procés constituent després d'anys en què "les demandes que es feien sentir al carrer eren desateses a les institucions" i, per tant, s'hagi vulnerat "la sobirania de la ciutadania" de forma "continuada".

stats