CANVI DE CICLE
Política 21/06/2013

El Govern accepta al Pacte pel Dret a Decidir entitats que volien ERC i la CUP inicialment rebutjades

Assistiran a la reunió la Intersindical-CSC, el Cercle Català de Negocis, la Xarxa d'Economia Solidària i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, però Arran segueix vetada

Roger Tugas
2 min
David Fernández va debutar amb un discurs i una estètica poc habituals al Parlament.

BarcelonaAl final el "veto" que va denunciar dijous la CUP a les entitats que proposava per formar part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir no serà tan estricte. Així, el diputat Quim Arrufat va carregar contra l'executiu perquè en un inici només havia acceptat el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) com a organitzacions convidades per la formació de l'esquerra independentista, però finalment el seu cap de files al Parlament, David Fernàndez, ha negociat la incorporació també de la Xarxa d'Economia Solidària i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, els quals el Govern no havia admès en primera instància. D'aquesta manera, segons fonts de la CUP, l'única entitat a la qual se seguiria sense acceptar seria Arran, amb l'argument que se la considera les joventuts de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, fonts d'ERC han explicat a l'Ara.cat que el Govern ha acceptat també la Intersindical-CSC i el Cercle Català de Negocis, entitats proposades pels republicans i que en un principi no havien entrat en la llista de convocades prevista per l'executiu.

Arran, però, rebutja la seva exclusió i denuncia en un comunicat que no són les joventuts de la CUP i que "l'argument utilitzat pel Govern és fals", i recorda que és una organització independent amb més de 26 anys de trajectòria provinent de la fusió el 2012 de Maulets i CAJEI. "El veto a Arran respon a motius exclusivament polítics", es tracta d'"una estratègia per excloure del debat aquells arguments que aposten per un model de país i de societat diferents dels de CiU i els seus aliats" i és "una forma més de repressió política", afegeix el comunicat de l'organització juvenil.

ICV veu bé la llista d'entitats convidades

Al seu torn, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, creu que la llista d'entitats seleccionada pel Govern –a proposta dels partits– és "prou plural", tot i que ha insistit en una roda de premsa que l'òrgan principal que ha de liderar el procés cap al dret a decidir ha de ser la comissió parlamentària, que encara no ha sigut formalment constituïda. En aquest sentit, el líder ecosocialista ha explicat que han reclamat al president de la Generalitat, al conseller de la Presidència i a la presidenta del Parlament que convoquin la primera reunió de la comissió pel dret a decidir abans de la constitució del Pacte Nacional, dimecres vinent. "No hem rebut resposta", ha lamentat.

De la vintena d'entitats que va proposar ICV-EUiA per incorporar-les al Pacte Nacional, algunes han quedat excloses de la primera reunió. En tot cas, els ecosocialistes estan convençuts que s'aniran afegint noves entitats en reunions posteriors perquè "ningú en pot quedar exclòs". Un cop més, Herrera ha reivindicat que el lideratge del procés cap al dret a decidir sigui del Parlament, fet que creu que no s'està complint fins ara.

stats