Política 04/01/2016

Com impacta en la política espanyola el 'no' de la CUP?

Populars i socialistes donen per fet que hi haurà eleccions mentre debaten possibles pactes per governar Espanya

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez aquest dimecres al migdia a la Moncloa / EFE

BarcelonaEn la roda de premsa de balanç de l'any, el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reclamar un executiu amb el suport del PP, el PSOE i Ciutadans per donar tranquil·litat als mercats, però també per fer front al procés sobiranista a Catalunya. De fet, per a molts analistes i per a polítics populars i socialistes la situació catalana era el pretext que podia justificar la gran coalició a Espanya, després que el 20-D deixés un escenari sense majories i, qui sap, potser abocat a repetir –també– les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, però, el 'no' de la CUP a investir Artur Mas canvia les coses i obliga, sobretot els conservadors, a virar el discurs. De moment, el PP ha optat per carregar contra l'independentisme pensant en unes eleccions al març que ja donen per segures, malgrat que els cupaires encara confien que Junts pel Sí presenti un candidat alternatiu aquesta setmana. Una eventual nova campanya catalana podria agafar els principals partits espanyols enredats en l'intent de formar govern a Madrid.

Aquest dilluns, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, ha titllat el procés de "disbarat des del principi, un disbarat amb final programat". La nova situació política atrapa els populars catalans –que van obtenir només 11 diputats el 27-S– en ple procés de relleu de lideratge de la formació, que assumirà Xavier García Albiol. El PP català haurà de tornar a competir amb Ciutadans per la bandera espanyolista a Catalunya mentre al Congrés proven d'entendre's. Un equilibri sens dubte difícil. De fet, Hernando, en declaracions a RNE, ha tornat a demanar al PSOE i als d'Albert Rivera que treballin per un gran pacte per "responsabilitat i patriotisme".

Oxigen per a Pedro Sánchez

La nova situació catalana ha tret pressió als socialistes, que veuen com es torna a obrir una mica el focus. Les aigües baixen mogudes al PSOE, atrapat entre facilitar la investidura de Rajoy, buscar un pacte d'esquerres o abocar a noves eleccions al Congrés. Ara la nova situació catalana pren arguments als 'barons' socialistes que s'oposaven a una entesa amb Podem per deixar clara la seva defensa de la unitat d'Espanya. El context, per a ells, s'ha destensat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta –que també dóna per fetes les noves eleccions i està disposat a tornar a ser candidat– ha evidenciat que alguna cosa va canviar per als socialistes diumenge. Sense la pressió d'un govern independentista a Catalunya, ha intentat tornar a situar la pilota a la teulada de Pablo Iglesias, que aquest dilluns ha començat reunions amb les seves marques agermanades, com En Comú Podem.

Iceta ha dit que "Podem ja sap que aquest referèndum [el català] no el farà amb el PSOE. No sé quina pregunta vol fer Podem i quina resposta proposarà. Nosaltres sí, defensem un referèndum per a la reforma constitucional", ha dit a la SER.

stats