Política 04/04/2019

La CUP proposa Gemma Calvet com a síndica de greuges

Els cupaires consideren que aquest càrrec ha de quedar al marge del ball de cadires dels grups

Ara
2 min
La CUP proposa Gemma Calvet com a Síndica de Greuges

BarcelonaLa CUP-Crida Constituent ha presentat la candidatura de Gemma Calvet pel càrrec de síndica de greuges, al Parlament de Catalunya. La formació anticapitalista ha afirmat en un breu comunicat que considera imprescindible que la Sindicatura de Greuges mantingui "una total independència a l'hora de desenvolupar la seva tasca i estigui al marge del mercadeig de càrrecs i del ball de cadires entre els diversos grups polítics amb representació a la cambra parlamentària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, els cupaires remarquen que aquesta candidatura basada en "la trajectòria i experiència en els àmbits propis de la sindicatura representa una oportunitat per fer prevaldre els drets fonamentals i la transparència de l’administració". Calvet ha acceptat el repte: "Accepto la proposta de candidatura de la CUP perquè, estant lluny dels seus postulats de partit, comparteixo que cal una sindicatura independent".

Calvet és una jurista especialitzada en drets humans i ciutadania, dret penal, sistema penitenciari, serveis socials i Tercer Sector, polítiques de drogues, igualtat i no discriminació, violència masclista, menors i joves, cultura de la pau, ètica i transparència i policia i polítiques de seguretat. En l'àmbit polític, va ser diputada al Parlament entre el 2012 i el 2015 com a representant de la plataforma de la societat civil Catalunya Sí al grup parlamentari d'ERC.

Els grups parlamentaris han de proposar ara el relleu de l'actual síndic de greuges, Rafael Ribó, a qui li va caducar el mandat el 10 de febrer després d'ocupar el càrrec durant 15 anys. Amb la modificació de la llei del síndic que es va fer l’any 2009, el mandat del síndic de greuges s’estén fins a nou anys no renovables. La modificació va permetre a Ribó –que aleshores ja duia un mandat– allargar la seva estada fins al febrer del 2019, però ara l’obliga a plegar. Posarà punt i final així a 15 anys de mandat, ja que va ser escollit per primer cop –amb 81 vots a favor, 2 en contra i 33 abstencions– el juny del 2004. Aleshores, l’anterior síndic, Anton Cañellas, duia 16 mesos amb el càrrec caducat.

La llei estableix el següent mecanisme a l’hora de triar el síndic de greuges. Primer, en el termini de deu dies un cop queda vacant el càrrec, el president del Parlament ha de declarar formalment obert el procediment d’elecció d’un substitut. A partir d’aquí, els grups tenen el termini d’un mes per presentar candidatures; els aspirants designats pels grups hauran de comparèixer aleshores en comissió. I, finalment, la mesa de la cambra catalana acabarà proposant un únic candidat i convocant el ple corresponent perquè sigui escollit. Un ple en què l’aspirant a síndic requerirà una majoria qualificada de tres cinquenes parts del Parlament. És a dir, necessita l’aval de, com a mínim, 81 diputats.

stats