Política 15/03/2016

La CUP pressiona el Govern perquè desobeeixi l'Estat i no enviï els Mossos als ajuntaments independentistes

Albert Botran considera que la reunió Puigdemont-Sánchez demostra que un referèndum acordat amb l'Estat és "políticament impossible" i que l'exercici del dret a decidir depèn "en exclusiva" de la força independentista

Laia Vicens
2 min

BarcelonaHo van avisar per comunicat dilluns al vespre. Ho han tornat a repetir aquest dimarts en roda de premsa i ho preguntaran demà al Govern. La CUP pressiona l'executiu català perquè desobeeixi les peticions d'informació que arribin des de l'Audiència Nacional en relació a les mocions de suport a la declaració rupturista aprovada pel Parlament el 9-N. El portaveu del grup parlamentari de la CUP, Albert Botran, ha assegurat que és un "contrasentit" que el Govern enviï els Mossos d'Esquadra en busca d'aquests requeriments d'informació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha demanat "fer valdre la legítima majoria independentista" del Parlament per "no fer de corretja de transmissió de l'ordenament jurídic de l'Estat". Per això, Botran ha avançat que els cupaires preguntaran al conseller d'Interior, Jordi Jané, sobre aquests fets en la sessió de control del ple d'aquesta setmana.

De fet, en el comunicat fet públic dilluns, la CUP ja exigia a Jané que "s'abstingui d'obeir qualsevol altre requeriment" que arribés de l'Audiència Nacional "en relació a la criminalització de l'activitat democràtica dels ajuntaments".

En aquesta línia de pressionar perquè el Govern faci explícita la desobediència a l'Estat, la CUP considera "contradictori" que l'executiu de Carles Puigdemont recorri al Tribunal Constitucional el reial decret sobre les proves d'avaluació de final de primària. "El Govern diu que ho fa per guanyar temps, però ens hauríem de preocupar de mirar més enllà i no entrar en aquests litigis", ha demanat Botran, que ha optat també perquè el Govern pensi i actuï com a "societat sobirana".

Un referèndum és "políticament impossible"

A preguntes dels periodistes, Botran també ha opinat sobre la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez. El portaveu cupaire ha dit que "veurien amb bons ulls" un referèndum acordat, però immediatament ha descartat aquest escenari perquè és "políticament impossible".

De fet, Botran ha dit que l'exercici del dret a decidir depèn "en exclusiva" de la força de l'independentisme i no "d'eventuals coalicions a l'Estat".

stats