Política 05/06/2018

La CUP adverteix el Govern que el "diàleg" amb el PSOE és "impossible" en termes d'autodeterminació

Exigeix un nou full de ruta per la "ruptura" i crida a recuperar el "cicle de mobilitzacions"

Marc Toro
2 min
Els diputats de la CUP Carles Riera i Natàlia Sánchez, aquest dimarts en roda de premsa al Parlament

BarcelonaUn dia abans que el president de la Generalitat, Quim Torra, presenti al Parlament l'estructura i el pla del nou Govern, la CUP ha volgut remarcar el seu paper a l'oposició d'un executiu obert al diàleg amb la Moncloa. El seu cap de files a la cambra, Carles Riera, ha advertit aquest dimarts a JxCat i ERC que "és impossible un diàleg amb l'Estat que permeti parlar d'autodeterminació o República [...] Que ningú s'enganyi i que no s'enganyi ni un minut més la població", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el seu parer, "qui tingui expectatives d'autodeterminació i de noves polítiques que no obeeixen la 'troika' amb el PSOE, ràpidament se li acabaran", i per això ha demanat al Govern que "de les paraules se'n facin fets i que la radicalitat verbal i simbòlica es tradueixi en una materialització de la República". Però, de moment, Riera ha afirmat que ens trobem davant "un Govern constitutiu per acatar la llei espanyola i que s'allunya del mandat de l'1-O i del 21-D", un Govern "autonòmic i autonomista" que continuarà "intervingut" i que està "absolutament compromès amb polítiques neoliberals que fan impossible el creixement de la base social de l'independentisme i el republicanisme".

Per als cupaires, és la millor manera de sortir d'aquest "atzucac" és traçar un nou full de ruta per la "ruptura" i la "materialització" de la República, a més de recuperar el "cicle de mobilitzacions" de manera "massiva i contínua" respecte al veto del nou govern del PSOE al dret a l'autodeterminació. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Caula, ha respost poc després que el seu partit –no ha parlat de JxCat– "no renuncia a cap via" i que els republicans estan al "100% implicats" amb el moviment independentista, però que també estan "oberts al diàleg i el consens" amb el govern espanyol.

Toc d'atenció als comuns i Podem

Riera també ha volgut aprofitar la intervenció per recordar als comuns i Podem, que van donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez, que "el 15-M és un fenomen que es produeix en ple govern del PSOE". En aquest sentit, ha emplaçat els espais que encapçalen Xavier Domènech i Pablo Iglesias a comprometre's "novament" amb la "destitució del règim del 78" i amb la República Catalana, "l'únic projecte que pot impugnar el règim del 78 en tots els aspectes".

stats