Política 22/11/2014

La CUP aprova crear una candidatura pròpia a Barcelona i de moment es manté al marge de Guanyem

La Trobada Popular Municipalista de Barcelona ha aprovat per unanimitat formar una "candidatura rupturista"

Ara
2 min

BarcelonaLa CUP Barcelona va delegar en les Trobades Populars Municipalistes (TPM) les decisions sobre la candidatura per a les municipals, tot i que és un espai que aglutina persones que són d'altres col·lectius. Aquest dissabte se celebra la tercera d'aquestes trobades, en què s'ha aprovat crear una candidatura pròpia a Barcelona de cara les eleccions municipals. La votació ha sigut unànime a favor de "començar a treballar per una candidatura rupturista". També ha rebut tots els suports el fet que aquesta candidatura "es presenti públicament en les properes setmanes o mesos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidatura es mantindria, de moment, al marge de la plataforma Guanyem, que lidera Ada Colau. Guanyem ha anunciat per Twitter que "els desitgen sort" i els emplacen a "trobar-se en altres espais".

Abans del debat i les votacions sobre la candidatura, la III TPM ha rebutjat el codi ètic que s'havia fet conjuntament amb Guanyem i ha presentat algunes esmenes per matisar el codi ètic per facilitar el camí cap a la confluència.

Els matisos de la TPM

Una de les esmenes proposades és rebaixar una mica més el sou màxim que podrien cobrar els càrrecs electes. El projecte de Guanyem establia un llindar de 2.200 euros, però la TPM ha proposat reduir-ho a uns 1.400. De fet, han inclòs dos topalls: o bé que el sou "no es pugui situar en el terç (33%) de persones amb més ingressos de la ciutat" o bé que "no pugui ser més de tres vegades el sou net mensual de qualsevol empleat públic d'un servei bàsic".

Pel que fa al finançament del partit, la III Trobada Popular Municipalista ha introduït una esmena a la proposta del codi ètic que instava a "fer un ús del finançament coherent amb el codi ètic i els seus salaris, realitzant aportacions puntuals per enfortir el teixit associatiu". La TPM ha proposat afegir que "no es destinin diners a pagar deutes bancaris" i que "l'excedent que resulti de la limitació dels sous no es destini al finançament de cap partit". "S'entén que la retribució fixada és la que hauria de ser aplicada a tots els càrrecs públics i no una font de finançament irregular", sosté l'esmena.

Un altre dels punts del codi ètic que la TPM ha esmenat és el de les limitacions de legislatures. En un primer moment, la TPM proposava limitar-ho a una legislatura (amb la possibilitat d'allargar-ne una més), ICV a tres legislatures (i amb la possibilitat d'allargar-ho una més), al final es va arribar a l'acord amb Guanyem de no repetir més de dues, tot i que amb la possibilitat d'allargar-ho una més si així es convenia. La TPM ha introduït una esmena proposant que s'anul·li la possibilitat d'allargar més de dues legislatures i a més, que no es pugui optar a cap càrrec electe durant quatre anys.

Aquest codi ètic es va elaborar en les Jornades Governar Obeint, en què hi van participar representants de Guanyem, Podem, ICV, EUiA, Trobades Populars Municipalistes, Procés Constituent i Partit X.

stats