Política 14/09/2020

L'independentisme busca acordar la resposta a la inhabilitació de Torra

Representants de JxCat, ERC i la CUP s'han reunit aquesta tarda

Xavi Tedó / Mireia Esteve / Anna Mascaró
3 min
La CUP es reuneix amb JxCat i ERC aquesta tarda per acordar la resposta a la inhabilitació de Torra

BarcelonaJxCat, ERC i la CUP s'han reunit aquesta tarda per mirar d'acordar la resposta a la més que probable inhabilitació del president Quim Torra dijous i consensuar d'aquesta manera una estratègia unitària de les forces independentistes fins el final de la legislatura. La trobada s'ha tancat, però, sense conclusions. No obstant, fonts de la CUP indiquen que "hi ha la voluntat d'arribar a un acord" entre els tres actors" i han emplaçat la resta de partits a continuar els contactes aquesta setmana.

La diputada Maria Sirvent i la portaveu del secretariat, Maria Rovira, han traslladat a JxCat i ERC la necessitat de pactar la data de les eleccions perquè no la decideixin els tribunals i que el president de la Generalitat exerceixi la via Venturós en cas que sigui inhabilitat. La seva proposta consisteix en reeditar la mateixa estratègia que el partit va aplicar quan l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, va ser inhabilitada: que Torra continuï exercint les funcions "representatives" que acompanyen el càrrec del president, però no les "administratives": per tant, sense potestat legal.

Fonts de la CUP han explicat a l'ARA que tenen la convicció que "l'única sortida possible perquè aquesta iniciativa prosperi és pactar la data de les eleccions" perquè consideren que si s'acorda quan seran els propers comicis, els republicans podrien assumir la via Venturós. "Sense data pactada, no prosperarà aquesta via", afegeixen. Els republicans no van beneir la proposta la setmana passada, però sí que la van considera un bon punt de partida. Avui la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha apostat per ampliar el ventall de converses i implicar també la CUP en la resposta a la possible inhabilitació de Quim Torra. “Tenim temps per posar-nos d’acord [...]. No només com a Govern, sinó com a independentisme”, ha afirmat en roda de premsa. Ara bé, no ha volgut entrar a valorar la via Venturós que proposen els cupaires. “Justament si volem arribar a un acord, hem de tenir debats amb la màxima discreció”, ha avisat.

Sigui com sigui, el que sí que ha defensat la dirigent d'ERC és que el debat de política general d’aquesta setmana seria un bon escenari per “explicitar” l’eventual acord a què puguin arribar els tres actors independentistes. “Pot ser el moment en què puguem explicitar aquest acord”, ha assenyalat Vilalta. La portaveu dels republicans no ha anat més enllà del que han dit altres vegades a l'hora d'explicar quina és la seva proposta per respondre a la possible inhabilitació de Torra: que el Tribunal Suprem no marqui el calendari electoral de Catalunya. El que es tradueix en demanar al president de la Generalitat que convoqui les eleccions abans que es pronunciï l’alt tribunal. “No podem deixar a mans de l’estat espanyols els tempos de la política catalana”, ha reiterat.

Des de JxCat, la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, ha insistit en una "estratègia unitària" que vagi "més enllà de si finalment s'inhabilita o no Torra". En aquest sentit, ha considerat que la resposta a la sentència ha d'estar "parlada amb tot l'independentisme". "En tot allò que afecta a la repressió, com més teixida una estratègia unitària, molt millor", ha explicat, i ha defensat la idea de "direcció aliada" de l'expresident Carles Puigdemont, que hauria d'estar "aïllada" de les discrepàncies en altres decisions com ara al Govern o al Parlament. Com Vilalta, Artadi ha cridat a la unitat i "mostrar aquells punts comuns entre els tres grups independentistes al Parlament".

Artadi també ha tornat a deixar clar que no s'haurien de convocar eleccions abans de la sentència del Suprem. "Hem estat parlant de confrontació intel·ligent i gran part d'això es refereix a posar l'Estat davant el mirall", ha explicat: "No podem donar per fet que la inhabilitació arribi". Per a Artadi, l'estratègia correcta "és veure què farà l'Estat espanyol".

stats