EL DEBAT SOBRE LA INVESTIDURA
Política 27/11/2015

La CUP debatrà l’oferta de JxSí

El partit afronta la jornada a Manresa amb la militància dividida entre prioritzar Mas o eleccions

Laia Vicens
3 min
La CUP celebrarà diumenge una jornada de debat nacional a Manresa per definir el rumb a seguir en les negociacions.

BarcelonaDiumenge, 29 de novembre, a les 18.30h, tots els focus estaran posats al Pavelló Nou Congost de Manresa. Serà aleshores quan un portaveu de la CUP prendrà la paraula davant dels 1.600 militants i dels mitjans de comunicació per resumir les idees centrals de la jornada de debat nacional que durant tot el dia els cupaires celebraran a la capital del Bages i anunciar els pròxims passos que seguirà la formació, en relació a les negociacions amb Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins aleshores no està previst que la CUP es pronunciï sobre l’oferta de CDC i ERC, avançada per l’ARA i que va confirmar Junts pel Sí: la creació d’un consell de presidència per coordinar un govern presidit per Artur Mas i que inclouria tres comissions -una d’econòmica (gestionada per Oriol Junqueras, que seria vicepresident), una de centrada en l’estat del benestar (en mans de Neus Munté) i una d’afers institucionals i exteriors, que comandaria Raül Romeva-. Ara la CUP debatrà la proposta amb les bases. Ho va confirmar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que va delegar qualsevol decisió en la jornada de diumenge. “Es valorarà aquesta i totes les coses que tenim sobre la taula”, va limitar-se a dir en una roda de premsa en suport als sindicats CGT, IAC, COS i Intersindical. Fonts de la CUP consideren a l’ARA que la proposta és “la mateixa” que Mas va anunciar en el segon debat d’investidura després de la reunió amb Antonio Baños, Anna Gabriel i Benet Salellas al Palau de la Generalitat i que, per tant, “no hi ha cap novetat” sobre la investidura. Altres fonts, però, admeten que Junts pel Sí encara no els havia posat per escrit -sí de paraula- la lletra petita de l’oferta.

En tot cas, l’última paraula la tindrà una militància que es posicionarà en un debat que serà intens. De moment, la CUP va anunciar ahir que s’hi han inscrit més de 1.600 persones (el partit té uns 1.700 militants), unes xifres que demostren “l’interès de les bases per participar en la presa de decisions respecte al crucial debat” de la investidura. “Som una organització viva, no dividida”, van dir en un comunicat.

La jornada de debat començarà amb una explicació de la comissió negociadora en què s’exposarà l’estat de les converses, i seguirà amb una intervenció de cinc minuts de cadascuna de les 13 territorials. Per preparar el macrodebat, cada assemblea s’ha reunit aquesta setmana amb un diputat i un membre del secretariat nacional, en unes reunions que han servit per constatar que les bases estan dividides entre els que, en una situació de bloqueig, preferirien investir Mas -la postura defensada pel corrent intern Poble Lliure- o els que rebutgen aquesta opció i prioritzarien unes noves eleccions -un postulat d’Endavant-. En una entrevista a Ariet, Benet Salellas es pregunta si “té sentit” mantenir el veto a Mas si aquesta postura no s’entén més enllà de la CUP.

En les assemblees al territori també hi ha hagut veus crítiques amb el secretariat nacional (l’òrgan que gestiona el dia a dia del partit) per “soroll” als mitjans, la “falta de discreció” en les negociacions i perquè “ha fallat la democràcia interna”. De fet, la CUP reconeix que “la tensió política i mediàtica dificulta la presa de decisions de baix a dalt”. Amb tot, diumenge no se sotmetrà a votació cap proposta concreta (el debat té un caràcter “consultiu”), a l’espera d’un acord amb Junts pel Sí. I tot i que un dels objectius de la formació és “cohesionar les bases”, a la CUP són conscients que no serà fàcil mantenir el consens intern davant la decisió més important de la seva història.

“La presidència de la Generalitat no es disminueix”

El Govern va deixar clar ahir que la negociació amb la CUP no suposa, en cap cas, una “disminució de la figura del president de la Generalitat ni de les institucions” del país. Ho van assegurar fonts de presidència a l’ARA, un cop concretada l’última proposta de Junts pel Sí a l’esquerra anticapitalista. Tal com va avançar ahir aquest diari, la iniciativa passa per la creació d’un consell de presidència del qual formarien part el president, el vicepresident i els consellers responsables de les macroàrees en què s’estructuraria el nou executiu.

Les mateixes fonts subratllen “l’alta complexitat” del procés que hi ha en marxa però garanteixen que en els escenaris que hi ha sobre la taula el president conservarà sempre les competències que marca la llei i delegarà les que la normativa permeti a les comissions de govern (una d’econòmica, una de centrada en l’estat del benestar i una d’afers institucionals i exteriors): “Ni una competència més ni una menys”. Per tant, la Generalitat conclou que no es pot parlar de “copresidents”. El missatge a la ciutadania és clar: “Ningú s’està venent les institucions”.

stats