Política 15/11/2016

La CUP avisa a JxSí que el "xantatge" amb el referèndum "s'ha d'acabar"

Els anticapitalistes demanen més pressió fiscal per a les rendes altes, però asseguren que no tenen "línies vermelles"

Jordi Mumbrú
1 min
Benet Salellas, al Parlament.

BarcelonaEl diputat Benet Salellas li ha recordat aquesta tarda a "l'actual Govern" que el seu mandat "és portar aquest país cap a la independència", i ha criticat que algunes veus del Partit Demòcrata (PDECat) ja estiguin advertint que "mentre no hi hagi pressupostos, no es pot parlar de referèndum". "Aquest xantatge amb el tema del referèndum s'ha d'acabar", ha dit Salellas, i ha afegit: "La fi del 'processisme' és massa important per estar-lo utilitzant constantment com un pal i una pastanaga per fer xantatge a la CUP". El diputat anticapitalista ha demanat que es convoqui "al més aviat possible" la cimera pel dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salellas ha lamentat que la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, "es mofés" del fet que el seu partit no s'havia mogut "ni un mil·límetre" en la proposta dels pressupostos, pel que fa als impostos de l'IRPF, donacions i successions i patrimoni.

Salellas ha demanat augmentar la pressió fiscal gradualment, de manera que les rendes altes paguin més. Tot i així, ha assegurat que la CUP no posa condicions innegociables: "No es tracta de línies vermelles, sinó d'aconseguir la celebració d'un referèndum d'autodeterminació".

El portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent, no ha fet cas de l'exigència de Salellas i ha tornat a insistir que "els pressupostos són fonamentals per al dia a dia i per culminar el procés que hem engegat per a la celebració del referèndum". Torrent ha dit que a partir de la tramitació dels pressupostos "es pot fer qualsevol proposta, però cal insistir que la situació de les finances de la Generalitat és la que és". Torrent ha afegit: "Volem un nou estat per no haver de gestionar les engrunes".

stats