Política 25/09/2015

La CUP carrega contra Junts pel Sí i emplaça Mas a treballar "sense dilacions ni partidismes" per la independència

Laia Vicens
3 min
El parc del Gran Sol, ple fins la bandera / ORIOL CLAVERA (CUP)

BadalonaLa CUP ha passat a l'atac contra Junts pel Sí en l'acte final de campanya. La número dos de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que "la garantia d'haver treballat i treballar de forma incansable per la independència es diu CUP". De fet, ha emplaçat directament Artur Mas i CDC a "demostrar" que treballaran "sense dilacions i sense partidismes" per la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si hi ha algú que ens ha de demostrar que no vol una trista reforma del règim del 78 i que les eleccions espanyoles ja no ens interessen són vostès, no nosaltres", ha dit. Per això, ha afirmat que els votants de la CUP "no mereixen ser qualificats com un problema", com va dir ahir Mas. "Com s'atreveixen? Si som els que fa 40 anys que ens manifestem l'11-S?", ha afegit.

L'exdiputada Isabel Vallet ha enviat un missatge "alt, curt i clar" a CDC i ERC, a qui ha titllat d'"oligarquia catalana". Ha retret les "privatitzacions" de l'ATLL, el SOC i el consorci sanitari de Lleida i ha afirmat que "aquesta regressió de drets" no la toleraran de la UE, de l'Estat i "encara menys" de les institucions catalanes. "No renunciarem a la nostra vida en nom de cap moment històric", ha avisat Vallet.

Baños es reivindica amb ironia

El candidat de la CUP, Antonio Baños, ha assegurat que els poderosos "s'han espantat" quan han vist que "la unitat popular" pot ser decisiva. "Els ha fet por perquè saben que la República naixerà a baix i a l'esquerra", ha dit. De fet, ha negat que els poders de l'Estat s'hagin preocupat per Podem, per ICV o pel viratge de Mas cap a l'independentisme.

El diputat de la CUP David Fernàndez s'ha situat en aquesta línia quan ha afirmat que "alguns volen que en nom de la llibertat renunciem a la justícia i alguns en nom de la justícia volen que renunciem a la llibertat". "Som l'esquerra independentista i no renunciarem a res", ha avisat.

Fernàndez, que ha rebut una ovació de tot el parc del Gran Sol dret, on la CUP celebra el míting final de campanya, ha dit que la CUP no reconeix "cap autoritat legal, política i moral" de l'estat espanyol. Ha acabat la seva intervenció dient: "Guanyarem, desobeirem i ho canviarem tot! Dempeus, dempeus, dempeus".

També ha intervingut el regidor de Guanyem Badalona en Comú José Téllez, que ha demanat perdó, irònicament, per "socialitzar el patiment" de tenir Xavier García Albiol de candidat. "Ja tocava que el patíssim entre tots una mica", ha afirmat.

El número cinc de la CUP, Albert Botran, ha titllat el PP d'"organització criminal" i ha cridat Catalunya Sí que es Pot a "aprofitar [aquestes eleccions] per fer la ruptura allà on tenim la força per fer-ho". "Si guanyem en escons haurem guanyat la partida, si guanyem en vots rebentarem la banca", ha assegurat.

També hi ha intervingut un representant del partit independentista del Quebec, que ha avisat que "el canvi promès no es va produir a Escòcia ni al Quebec i tampoc es produirà a Catalunya". La CUP també ha rebut el suport del politòleg madrileny Ramón Cotarelo, que ha afirmat que el 27-S és el "tren de les nostres vides" que ha de servir per decidir el futur de Catalunya i "amb qui volem viure i amb qui no".

Cotarelo ha ironitzat dient que qui deia que eren unes "autonòmiques, ordinàries, gairebé municipals" ho ha anat a explicar a Barack Obama, en relació al PP, però ha avisat que són un "plebiscit" perquè així ho han decidit els catalans. "Són tan decisives que ens podem permetre el luxe de dir que no ens importa el que passi, perquè ja hem guanyat", ha afirmat, i ha dit que pel camí que obri Catalunya "aniran sortint els altres pobles de l'Estat".

stats