ELECCIONS MUNICIPALS
Política 03/05/2015

La CUP crida a "mobilitzar al carrer i a les urnes" abans de la victòria de PP, PSOE i C's a les estatals

La formació dóna a conèixer les 163 candidatures locals que presenta a les municipals, que veu com l'inici del procés constituent cap a la independència i la transformació social

Roger Tugas
3 min
Fotografia dels candidats que presenta la CUP per les municipals / ACN

BarcelonaLa cap de llista de la CUP-Capgirem Barcelona, Maria José Lecha, ha tancat aquest diumenge l'acte en què aquesta formació ha donat a conèixer a l'Arc del Triomf de Barcelona les 163 candidatures que presenta als Països Catalans –159 a Catalunya i 4 al País Valencià–. La candidata de la Ciutat Comtal ha afirmat que el 24-M serà la primera de les "tres fases del cicle electoral" fins a les estatals i ha opinat que les municipals han de servir "per desbordar el règim des de baix i per iniciar l'obertura d'un procés constituent per decidir el país que volem", mentre que les catalanes del 27-S han de ser "plebiscitàries i constituents". Fins llavors, ha instat a aprofitar "el compte enrere per mobilitzar al carrer i a les urnes per a una majoria àmplia per al procés constituent", atès que a "les eleccions espanyoles guanyaran amb àmplia majoria els partits del règim, el PP, el PSOE i C's, amb el propòsit de tancar per dalt el procés constituent des de baix".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Intentaran imposar-se per sobre de Catalunya i els Països Catalans", ha seguit, motiu pel qual a cridat a "posar dempeus un poble en favor dels seus drets democràtics, socials i nacionals" i "construir les majories més àmplies possibles per evitar que l'Estat ens torni a tancar en la seva Constitució i el seu espoli social i nacional". Així, ha avisat que la CUP ha d'"actuar amb intel·ligència per avançar cap a la independència, el socialisme i el feminisme" i per activar "un poble unit, alegre i combatiu per a quan des de Madrid i les torres de La Caixa vulguin sotmetre'l a una nova estafa d'una nova Transició".

Les retallades són privatitzacions encobertes

Al seu torn, la candidata de la CUP de Tarragona, Laia Estrada, ha opinat que les possibilitats de creixement de les forces rupturistes es deuen al fet que la ciutadania ha vist que "no només s'estava retallant, sinó que s'estava aprofitant tot el patiment per aplicar totes les reformes que venien dictades per la 'troica' i l'FMI, la classe política estava claudicant davant de totes aquestes reformes" i "s'estaven repartint els beneficis d'un deute il·legítim que estàvem pagant tots i totes". "Les retallades són privatitzacions encobertes", ha etzibat, i ha denunciat l'actuació del "criminal Boi Ruiz". Per això, ha instat a "fer fora aquests lladres de guant blanc que van passar de la dictadura a la democràcia creient que ho deixaven 'todo atado y bien atado'", un repte que veu possible: "Tenim la possibilitat de situar aquell 'atado y bien atado' a les coordenades de les classes populars, del 'tot ho podem fer i tot serà possible'".

Així mateix, la cap de llista de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, ha subratllat que a la CUP són "conscients que les institucions no ho són tot, els vots no ho són tot, la força està en la gent". "En aquestes eleccions construïm poder per a la gent, construïm poder popular", ha asseverat.

El braç alçat al ple i el puny alçat al carrer

Finalment, el candidat de la Crida per Lleida, Pau Juvillà, ha assegurat que les municipals "són l'inici del procés constituent" i han de permetre "revertir el domini d'un estat, d'una oligarquia i una economia que ens fa cada dia més esclaus i submisos". Així, ha opinat que "és la gent i la seva mobilització la millor estructura d'estat" i ha avançat: "Aixecarem el braç al ple per votar independència i omplir-la de contingut social i seguirem aixecant el puny al carrer per garantir que porti a la transformació social".

A l'inici de l'acte, diversos candidats i candidates locals han exposat el model social, laboral, urbanístic o rural de la CUP, així com la seva concepció del concepte d'unitat popular, de lluita feminista i de cultura popular. En acabar, el grup Kodul ha fet sonar versions pròpies de la Internacional, els Segadors i la Muixeranga, i els candidats locals presents s'han fet una fotografia conjunta.

stats