Política 03/03/2015

Arrufat sobre les estructures d’estat: “No pensem parlar d’allò que no existeix”

La CUP presentarà demà una conjunt de mesures econòmiques i socials per fer front a l’”emergència social” 

Núria Orriols
2 min
El diputat de la CUP Quim Arrufat durant la roda de premsa del 14/05/2013 al Parlament / ACN

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha tornat a negar l’existència d’estructures d’estat, i ho ha equiparat a una estratègia de CiU i PP per fer “pivotar” el debat de pressupostos en una qüestió que, a parer seu, no existeix. "El que no s'ha fet en dos anys, no hi ha temps de fer-ho en sis mesos. No és creïble", ha asseverat. Arrufat s'ha posicionat després que CiU i ERC hagin acordat, aquest dimarts, la reformulació de les esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos, tombades pel Consell de Garanties Estatutàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per contra, ha assegurat, els comptes “retallen en serveis bàsics” i “redueixen la despesa social”. Per a Arrufat l'enfrontament sobre les estructures d'estat es tracta d'un debat "fals" que deixa de banda el "més greu" dels comptes: la "consolidació" d'un model de "desmantallament" de l'estat de benestar.

Mesures contra la crisi social

La CUP presentarà demà en el ple del Parlament, a través d'una moció, un paquet de mesures socials que considera “urgents” i “indespensables” per fer front a la situació d’”emergència social”. Consideren que és bàsic recuperar una renda mínima d’inserció com a dret subjectiu —i no condicionada al pressupost—; mesures per frenar els desnonaments; reforç dels centres escolars en els barris de més dificultats econòmiques; mesures de tarificació social a activitats complementàries en el món escolar; un paquet de mesures orientat a subministraments bàsics de la llar; convertir en dret subjectiu l’accés a l’aigua, gas i electricitat; i un paquet de mesures orientades a garantir el transport gratuït en els aturats de llarga durada, entre altres. En total, ha dit Arrufat, un total de 25 mesures per “arrencar comprimisos” del Govern.

També demanaran, en aquesta moció, que la Generalitat es personi en la causa contra la Infanta Cristina i Iñaki Urdangarín —cas Palma Arena— per recuperar els diners que haurien hagut de tributar a Catalunya.

stats