La CUP reclama que Parlament i ajuntaments ratifiquin i despleguin la llei antidesnonaments: "La defensarem fins a les últimes conseqüències"

Els anticapitalistes demanen al Govern que "tanqui files" amb els consistoris que vulguin aplicar la llei d'emergència social i convocaran una concentració de càrrecs electes davant de la delegació del govern espanyol

"Defensarem la llei antidesnonaments fins les últimes conseqüències". És el missatge que ha volgut llançar la CUP just abans de la cimera que aquesta tarda reunirà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els líders de tots els partits catalans, entitats socials i una nodrida representació dels alcaldes de les principals ciutats del país, per abordar la impugnació del govern espanyol de la llei antidesnonaments aprovada pel Parlament. El diputat de la CUP Benet Salellas ha deixat clar que per a la CUP, la llei "es manté vigent" i ha dit que els càrrecs electes de la formació anticapitalista actuaran en conseqüència i desplegaran la llei. De fet, ha reclamat "accions contundents" per part de les institucions. Una d'elles, que el Parlament i ajuntaments ratifiquin el text per "defensar-lo" després de la impugnació al Tribunal Constitucional, com un "exercici de sobirania" que podria ser semblant a la ratificació de la declaració rupturista del 9-N, que es va tornar a votar després que el TC l'anul·lés. Aquest dimarts l'ARA ha avançat que la direcció de Junts pel Sí ja va posar ahir sobre la taula la possibilitat de reivindicar la totalitat de la llei en alguna pregunta parlamentària demà mateix al ple i, a més, tornar a iniciar la tramitació de la norma per ratificar-ne el contingut de nou.

Segons Salellas, la resposta que planteja la CUP a la impugnació del govern espanyol és en dos flancs: una mobilització social a favor del desplegament de la llei i una acció institucional "molt forta", de manera que el Govern "tanqui files" amb els consistoris que vulguin seguir aplicant la llei i no col·labori amb les instàncies estatals. En aquest punt ha criticat l'estratègia del Govern per desplegar la llei. "No estem satisfets, és insuficient", ha argumentat, afegint que "quan es tracta d'afectar els privilegis dels més poderosos, el Govern s'arronsa i no és prou valent". "Per això estem aquí, nosaltres serem valents i defensarem la llei fins a les últimes conseqüències", ha assegurat. 

Per evidenciar que la llei antidesnonaments es desplega bàsicament des dels ajuntaments el regidor d'Urbanisme de Sabadell, Maties Serracant, també ha participat en la roda de premsa, des d'on ha reivindicat que els consistoris són els "garants" del text, ara impugnat. Serracant ha reclamat que se celebrin plens extraordinaris per ratificar la llei i que es convoqui una concentració de càrrecs electes davant de la delegació del govern per evidenciar "el compromís dels ajuntaments" amb el text. 

Un TC al servei "de lladres i especuladors"

La CUP considera que el Tribunal Constitucional "fa molt de temps" que ha deixat de ser un tribunal i ara és una "prolongació del consell de ministres". "S'ha convertit en un tribunal al servei dels poderosos i en contra de les classes populars", ha dit Salellas, que ha acusat l'alt tribunal de posar-se "al servei de lladres i especuladors". Al seu parer, és les grans entitats financeres qui ha pressionat perquè el govern espanyol suspengui la llei. 

Els cupaires ho consideren un "embat autoritari i antidemocràtic" i han assegurat que contestaran "proporcionalment" per assegurar-se que la llei es continua aplicant.