Política 10/03/2015

Arrufat emplaça el Pacte Nacional a trobar una "nova formulació" després de les municipals

El diputat de la CUP assegura que després de la presentació del seu full de ruta, el 21 de març, es posaran a “treballar a tota màquina” amb la resta de forces sobiranistes entorn d'un rumb comú cap al 27-S

Núria Orriols
2 min
Quim Arrufat, a la roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha emplaçat aquest dimarts al Pacte Nacional pel Dret a Decidir a buscar una "nova formulació" després de les eleccions municipals i deixar la ”unitat entorn a res” que assegura que va resultar de la última reunió del Pacte el passat divendres. "Reafirmar el caràcter cívic de les eleccions no aporta res ni defineix res", ha dit Arrufat. En aquest sentit, ha demanat un "canvi" en la seva funció i ha instat el Pacte a "posar-se les piles" per avanaçar cap unes eleccions "plebiscitàries". Quines funcions li atribueix la CUP? "Fer pedagogia, argumentari i ampliar el suport social" a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrufat ha explicat els motius que van portar la CUP a no participar en aquesta reunió i ha assegurat que després del text sortint creuen que la seva presència hagués estat “innecessària”. En aquest sentit, el cupaire ha emplaçat el Pacte a “reforumular-se” per avançar cap a unes eleccions “plebiscitàries” —el proper 27 de març— amb una estratègia clara entorn l’argumentació, el suport social entorn la independència.

També ha dit que la CUP presentarà la seva proposta de full de ruta —fruit del debat intern— el proper 21 de març i ha avançat que ja ha mantingut “reunions bilaterals” amb diferents agents per explicar les “línies mestres” del seu rumb —sense especificar quins. Ara bé, el diputat ha assegurat que un cop presentin el seu camí cap a la independència s’incorporaran de forma “automàtica” i treballant “a tota màquina” a tots els espais “unitaris” per decidir un full de ruta, com la Taula d’Entitats i Forces Polítiques a favor de l’Estat Propi —que engloba els partits sobiranistes, l’ANC, Òmnium i l’AMI— i també el Pacte Nacional Pel Dret a Decidir. Un full de ruta comú amb les forces sobiranistes, al qual no ha posat data per abans de les eleccions municipals. Tampoc ha vaticinat una escenificació pública d'un pre-acord.

Alhora, ha aclarit que no esperen pactar un rumb “immutable” sinó un “consens” entre els partits per avançar cap a les eleccions que han de “substituir” el referèndum sobre la independència.

La proposta de la CUP

Com és el plantejament del full de ruta de la CUP? Pels cupaires cal “canviar coses” del procés sobiranista, en la línia d’encaixar el caràcter “plebiscitari” de les eleccions i el procés “constituent”. Per a Arrufat, són dos processos que s’han d’estructurar i “encaixar” com una “cremallera”. “Són dues qüestions que es retroalimenten”, ha dit. Afegint que cal que el procés d’independència sigui “radicalment” democràtic per decidir si es vol o no l’estat independent i, alhora, decidir “com volem el país”.

“Legítim” que CiU i ERC parlin

El ‘cupaire’ ha tret ferro de la reunió que CiU i ERC van mantenir divendres, segons ha dit el líder dels republicans, Oriol Junqueras, en una entrevista a RAC1. “És normal que dos socis de govern parlin i es comuniquin”, ha dit. “És totalment legítim que dos socis tracin fulls de ruta compartits”, ha assegurat.

stats