Política 11/11/2015

La CUP rebutja l'oferta de govern coral presidit per Mas

El líder de CDC havia ofert als anticapitalistes confeccionar un executiu amb tres vicepresidències en mans de Junqueras, Romeva i Munté

Ara
3 min
Els diputats de la CUP Anna Gabriel, Antonio Baños i Benet Salellas sortint del Palau de la Generalitat

BarcelonaMoviments infructuosos per intentar desencallar la investidura. La CUP s'ha reunit aquest dimecres a la tarda al Palau de la Generalitat amb el president del Govern en funcions, Artur Mas, i els dirigents d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira per mirar de desencallar l'elecció del cap del nou executiu, però no hi ha hagut acord. Els cupaires van votar en contra de la candidatura de l'actual president en funcions dimarts, tot i que es van emplaçar a tornar-ho a intentar dijous, en la segona votació, quan tornaran a oposar-s'hi. Segons ha avançat el diari 'El País', la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, i el diputat Benet Salellas han acudit aquest migdia a plaça de Sant Jaume. També era a la trobada –que ha durat poc més d'una hora– el cap de files de la formació, Antonio Baños.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, segons ha informat Efe, l'oferta que hauria posat damunt la taula Junts pel Sí passaria per reelegir Mas com a president de la Generalitat, però amb tres vicepresidents. El primer, Oriol Junqueras, s'encarregaria de l'àmbit econòmic –com va avançar l'ARA–; el segon, Raül Romeva, de les relacions internacionals; i la tercera, Neus Munté, de l'àmbit social. És una fórmula que ja va avançar fa una setmana l'ARA i amb la qual, tal com ha publicat aquest dimecres, Junts pel Sí pretén convèncer la CUP. Es conformaria, per tant, un executiu coral, on la direcció seria col·legiada, tal com reclamava la CUP.

Aquesta solució, a banda de situar tres persones més com a homes forts de l'executiu, podria passar també per reduir competències en la figura del president de la Generalitat –almenys fins a cert punt, ja que algunes les blinda l’Estatut, com la convocatòria electoral–. Ara bé, igualment la presidència recauria en Mas.

Aquest, de fet, ha estat el detall que ha provocat el rebuig frontal de la CUP a la proposta. Els anticapitalistes han rebutjat fer declaracions quan han sortit de la cimera, però segons fonts de la negociació, han refusat qualsevol fórmula de Govern que passés per investir Mas com a president i han suggerit que el cap de l'executiu en funcions podria mantenir un càrrec, però no l'actual –ja van proposar Romeva com a candidat de consens, per exemple–. La negativa a avalar el líder de CDC ha estat contundent, però igualment s'han instat a seguir parlant, a l'espera de trobar un desllorigador que ara per ara pocs veuen proper.

Baños ja havia avisat

De fet, Baños ja havia avançat al matí que la CUP tampoc pensa fer Mas president en segona volta. En unes breus declaracions a RAC1, Baños ha insistit que entre escollir Artur Mas "i les eleccions anticipades automàtiques que sembla que molta gent desitja hi ha opcions, hi ha persones i hi ha maneres". La CUP, de fet, difícilment hauria cedit aquest dijous els dos vots imprescindibles per investir Mas, ja que –a banda de la insistència de no avalar el líder de CDC– van anunciar que, en cas de principi d'acord, haurien de validar-lo a través d'una assemblea "oberta" que no tenien marge per fer abans de la segona votació de la investidura.

Unes declaracions que havien estat contestades pel diputat de Junts pel Sí Lluís Llach a la mateixa ràdio, en què ha instat la CUP a replantejar-se el veto a Mas. "La CUP ens demana que 62 canviem d'opinió; nosaltres els demanem que canviïn d'opinió dos", ha dit. Reclama així que en la segona volta, després de perdre la primera, dos dels diputats de la CUP votin a favor de Mas i els altres s'abstinguin per garantir que tindrà més vots a favor (64) que en contra (63). "Les coses no van tan malament com sembla", ha reblat.

En el mateix sentit, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha fet una crida al bloc sobiranista a ser "lleials i conseqüents" amb la declaració rupturista. I això passa per ser capaços de tancar un acord per investir un president i teixir un "govern fort". Però avisa: "Tothom haurà de cedir en alguna cosa". Ho ha dit en una entrevista a 'Els matins', de TV3, en què ha fet una crida a la unitat: "El gran adversari nostre és l'estat espanyol". A primera hora del matí ja ha avisat que aquest mateix dimecres hi hauria contactes amb la CUP "per intentar trobar el desllorigador" que permeti formar "un govern fort i estable".

stats