Política 04/11/2016

L'Ajuntament de Sabadell torna a penjar la bandera espanyola

La CUP de Sabadell l'havia retirat a mig matí per denunciar la detenció de l'alcaldessa de Berga. Des de Barcelona, Garganté reclama a Colau que faci el mateix. Aquest divendres al vespre hi haurà mobilitzacions a diverses ciutats catalanes.

Xavi Segura
3 min
Imatge de la façana principal de l'ajuntament de Sabadell, sense la bandera espanyola

SabadellSabadell torna a tenir la bandera espanyola hissada al balcó de l'Ajuntament. A les 15.00 h, després d'una reunió del govern municipal, un operari l'ha tornada a penjar. En un comunicat, el consistori ha volgut manifestar que la decisió de retirar-la no ha sigut consensuada per tot l'executiu sinó que ha sigut una acció "unilateral d'un grup municipal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, l'Ajuntament ha volgut condemnar la judicialització de la llibertat d'expressió i defensar que aquesta no pot ser mai un delicte. Per això ha decidit penjar una pancarta al balcó amb el lema "Defensem les decisions del poble".

La bandera espanyola de l’Ajuntament de Sabadell no hi era des de mig matí d’aquest divendres. La Crida per Sabadell, el partit on s'integra la CUP i que forma part del govern local, havia decidit retirar-la de la façana consistorial per criticar la detenció aquest matí de l’alcaldessa 'cupaire' de Berga, Montse Venturós. La decisió, asseguren, no ha sigut consensuada amb el govern de la ciutat, liderat pel republicà Juli Fernández i format també pels partits Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell.

Des de Barcelona, el regidor de la CUP Josep Garganté ja ha demanat a l'alcaldessa, Ada Colau, que actuï igual i despengi la bandera espanyola de l'edifici del consistori.

"Aquesta acció és un missatge de solidaritat amb la Montse, però també amb els altres ajuntaments i encausats que pateixen la mateixa situació", ha explicat el portaveu de la Crida, Maties Serracant. "Amb aquests actes de desobediència volem mostrar el nostre suport als perseguits per la justícia", ha afegit. Els regidors sabadellencs de la Crida s'han desplaçat fins a Berga per acompanyar l'alcaldessa.

El govern municipal serà ara l’encarregat de decidir en el pròxim ple ordinari si s'exclou de manera permanent la bandera de la façana de l’Ajuntament.

El portaveu municipal del PP a Sabadell, Esteban Gesa, ha criticat la retirada de la bandera i ha denunciat els fets davant la Delegació del govern espanyol. "L’Ajuntament és de tots els veïns de Sabadell i no la seu de cap partit polític", ha criticat.

"Espero que l’alcalde doni les explicacions oportunes", ha dit Gesa, que ha explicat que quan s’ha despenjat la bandera ha anat al despatx de Fernández amb una bandera espanyola a la mà per preguntar què estava passant. El batlle republicà, afirma, no l’ha rebut, i des de alcaldia li han comunicat que li trucarien més tard. Juntament amb la denúncia dels fets, Gesa ha enviat a la Delegació del govern imatges de l’Ajuntament sense la bandera espanyola.

Com en altres ciutats catalanes, Sabadell es mobilitzarà aquesta tarda a iniciativa de la CUP per mostrar solidaritat amb Venturós i denunciar la "persecució política" que pateixen alguns polítics catalans. Serà a la plaça de Sant Roc –al davant de l'Ajuntament– a partir de les 19.00 h. És una de les múltiples manifestacions de rebuig a la detenció de Venturós convocades per l'esquerra anticapitalista arreu del territori. Barcelona, Girona, Reus, Lleida, Tortosa, Figueres, Sort, Vilafranca del Penedès, Mataró, Palma i Pedreguer són les altres ciutats escollides, a més de la concentració que hi haurà a Berga.

Girona i altres ciutats pengen l'estelada

El grup municipal de la CUP a Girona ha penjat l'estelada al balcó de l'Ajuntament. Els encarregats de fer-ho han sigut els regidors Lluc Salellas i Laia Pèlach, que han accedit al balcó des de la sala del govern local. Pèlach ha argumentat que l'acció era una mostra de suport a Venturós i a totes persones perseguides per "lluitar pel dret a decidir, per defensar la democràcia i fer afectius els mandats democràtics".

Els regidors de la CUP Lluc Salellas i Laia Pélach pengen una estelada al balcó de l'Ajuntament de Girona

Girona no ha sigut l'única a penjar l'estelada al balcó del consistori com a mostra de suport a l'alcaldessa de Berga. Ciutats com Caldes de Montbui, Riudaura, Puigverd, Cerdanyola del Vallès, Sarrià de Ter, Martorelles i Verges també han hissat la bandera als seus ajuntaments.

stats