Política 15/07/2014

ERC avisa que la data i la pregunta de la consulta no s'han de canviar

Els republicans i la CUP alerten Mas que "no ha d'anar a demanar permís" a Rajoy

Sara González
2 min

BarcelonaLa data i la pregunta de la consulta no s'han de canviar. Així ho ha dit el diputat d'ERC Pere Aragonès aquest dimarts davant les declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a l'agència Bloomberg en la qual s'obria a negociar els termes de la consulta amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Els republicans consideren que per votar el 9 de novembre "no cal que hi intervingui" l'estat espanyol, ni Mas ha d'anar a "demanar permís" a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'ha d'obeir el poble de Catalunya i el mandat que ens ha donat", ha assegurat Aragonès, qui ha insistit que el marc legal que s'utilitzarà serà la llei de consultes i que, per tant, Mas no ha d'esperar que Rajoy "ratifiqui" la votació. La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, per la seva banda, ha advertit que qualsevol modificació en els termes de la consulta ha de ser "consensuada amb la majoria política" que va fer possible l'acord del 9-N.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha reiterat, però, la seva crida a la desobediència civil el proper 9-N. Segons ell, no hi ha cap escenari "alternatiu" a la celebració de la consulta que vol la majoria ciutadana i per això ha advertit que la CUP no acceptarà "cap maniobra oculta de negociació" entre Artur Mas i Mariano Rajoy. Arrufat ha insistit que hi ha d'haver consulta "amb permís de l'estat espanyol o sense" i ha advertit que la seva formació treballarà per una mobilització social perquè votar sigui possible. "No hi ha cap excusa per trair el compromís adquirit amb la societat catalana", ha assegurat.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha celebrat que en les pròximes setmanes Mas es reuneixi amb Rajoy i ha insistit que els contactes s'haurien d'haver produït abans. Això sí, ha demanat que s'hi estiguin "tantes hores com faci falta" per arribar a un acord. En aquest sentit, també Camats ha demanat que en aquesta trobada no es posi sobre la taula "un sol tema", sinó també qüestions que afecten la vida dels ciutadans.

Justament el portaveu del PP de Catalunya al Parlament, Enric Millo, ha avisat que els catalans "se sentiran menyspreats" si Mas assisteix a la reunió amb Rajoy amb un únic punt: la consulta. La seva homòloga de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat que tots els acords entre els dos presidents que, dins del "respecte a la Constitució", serveixin per "rebaixar la tensió" entre Catalunya i Espanya "seran benvinguts".

Qualsevol canvi, ha recordat la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha de ser "consensuada amb la majoria política" que va fer possible l'acord del 9-N.

stats