Política 12/04/2016

La CUP demana al Govern, un cop més, que desobeeixi el TC i l'Estat

L'esquerra anticapitalista fa una crida a aplicar la llei catalana contra la pobresa energètica i a fer uns pressupostos obviant el límit de dèficit

Sara González
2 min
Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Albert Botran durant la roda de premsa / ACN

BarcelonaUn cop passat el capítol de la ratificació de la declaració del 9-N, la CUP torna a demanar al Govern dos gestos de desobediència. El primer, impulsant, digui el que digui el Tribunal Constitucional, la llei catalana contra la pobresa energètica –que substitueix el decret ja suspès– i, el segon, presentant uns pressupostos que incompleixin el límit de dèficit i la llei d'estabilitat pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara per ara, la llei contra la pobresa energètica segueix vigent i falta desenvolupar-ne el reglament, però un cop s'aprovi quedarà exposat a la decisió del Constitucional. "L'actuació del TC va en contra de l'independentisme i contra el dret de la societat catalana a governar-se en les seves necessitats més bàsiques", ha assegurat el diputat de la CUP Albert Botran. L'esquerra anticapitalista ha anunciat que presentarà una proposta de resolució per denunciar "les ingerències" del tribunal i per demanar que es desplegui el reglament d'aquesta llei, l'aprovació del qual, segons ha avançat el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent, es podria fer "en els pròxims dies".

Ara bé, Torrent ha assegurat que per ara no es plantegen cap "desobediència" i ha evitat avançar quina serà la resposta si el TC tomba la llei contra la pobresa energètica. "No plantegem la resposta a una qüestió que encara no ha arribat", ha sentenciat.

Pressupostos "post-autonòmics"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant també ha fet una crida a presentar uns pressupostos del 2016 que desobeeixin el límit de dèficit fixat per l'estat espanyol i la llei d'estabilitat pressupostària. "No es pot obeir una legalitat que beneficia mercats i condemna a la misèria les classes populars", ha etzibat tot advertint que si s'obeeixen les consignes que fixa el ministre Montoro els comptes seran "encara més injustos" que els del 2015. "Volem uns pressupostos post-autonòmics o pre-republicans que reverteixin les retallades i no siguin herència de les polítiques neoliberals dels darrers anys", ha afegit. Torrent, per la seva banda, ha respost que no es farà cap ajustament pressupostari més que "afecti els drets i els serveis socials" dels catalans.

L'oposició pressiona

Tant Catalunya Sí que es Pot com el PSC ja han recordat aquest dimarts que resta pendent el desenvolupament de la llei 24/2015 per combatre la pobresa energètica que el Parlament va aprovar fa nou mesos. Segons el portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela, el Govern "no té raó ni excusa ni motius ni coartada per continuar sense fer res". La seva homòloga del PSC, Eva Granados, també ha demanat a l'executiu català que "no faci servir" la sentència del TC sobre el decret "per fugir d'estudi" i no aplicar una llei que es va redactar justament en substitució del text suspès.

stats