PROCÉS SOBIRANISTA
Política 01/10/2016

La CUP apressa Puigdemont a fixar ja data per al referèndum

El president s’obre a endarrerir la votació si és pactada

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va coincidir ahir a Porto amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

BarcelonaSuperada la qüestió de confiança, l’independentisme es prepara per afrontar les pròximes etapes d’un procés sobiranista que des de dijous incorpora en el seu full de ruta la celebració d’un referèndum amb o sense autorització de l’Estat. La primera serà el debat de política general que començarà dimecres i que posarà a prova la nova relació entre Junts pel Sí i la CUP però també la millora de les relacions amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Un debat en què ja es votaran propostes de resolució per concretar el nou horitzó de la política catalana, el “o referèndum o referèndum” amb què va resumir la seva intervenció el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al qual la CUP vol posar data en el mateix debat de política general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir Anna Gabriel va avançar a Catalunya Ràdio que el seu grup presentarà una iniciativa per anunciar el dia que els catalans seran citats a les urnes o, com a mínim, comprometre’s a fixar-lo en un termini d’un o dos mesos. Puigdemont -que va situar la votació la segona quinzena de setembre- va evitar ahir concretar més la data, tot i que els recels que provoca convocar el referèndum a prop de la Diada fa que el 24 de setembre aparegui com el dia amb més opcions de ser escollit. Tanmateix, el president de la Generalitat va subratllar en una entrevista a RAC1 que està disposat a endarrerir el referèndum més enllà del mes de setembre si finalment fos pactat amb el govern espanyol.

Més enllà de la data, la proposta de resolució dels anticapitalistes reclamarà també la creació d’una taula de treball que abordi tots els detalls del referèndum, una votació que aposten perquè acabi convocant el Parlament. El Govern no veu amb mals ulls aquesta opció, però admet que caldria estudiar com es du a terme amb garanties. Tot i les peticions de la CUP, l’executiu català viu amb certa tranquil·litat els pròxims passos de la legislatura, marcats per uns pressupostos que ahir Anna Gabriel va admetre que els cupaires veuen amb més “predisposició”.

Rebuig frontal de la Moncloa

Tot i que formalment el Govern no vol tancar la porta a la possibilitat que el referèndum sigui pactat, ahir Puigdemont va copsar en directe l’oposició frontal del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Tots dos van coincidir en la inauguració a Porto (Portugal) de l’exposició Joan Miró: materialitat i metamorfosi, un escenari que el líder del PP va aprofitar per deixar anar enmig del seu discurs un avís al president de la Generalitat: “La disgregació només condueix a la irrellevància i a la impotència”. Completava així les paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, que després del consell de ministres va rebutjar el referèndum al·legant que “a la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions”.

En declaracions als periodistes, Puigdemont -que abans havia saludat breument Rajoy- va respondre al dard del president espanyol afirmant que desitja que Catalunya tingui amb Espanya la mateixa relació que Portugal. Una resposta curta, ja que serà el 10 d’octubre quan el president català detalli a Madrid en un col·loqui -ahir va tornar a descartar reunir-se amb un govern en “refuncions” com el del PP- el nou full de ruta avalat dijous pel Parlament.

stats