Política 08/06/2016

La CUP: "Ensopegar és un boníssim senyal perquè significa que ens movem"

Eulàlia Reguant afirma que el pacte no es trenca, tot i que queda "mutat", i admet que, tot i que els pressupostos són "millors que els anteriors", són "manifestament insuficients"

Laia Vicens
3 min
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant aquest dimecres al Parlament

BarcelonaLa CUP ha defensat en seu parlamentària la decisió presa ahir a última hora de mantenir l'esmena a la totalitat als pressupostos del Govern, però ha negat que el veto als comptes suposi liquidar la legislatura. "Avui no es trenca cap acord polític, avui un acord polític muta", ha dit en acabar la seva intervenció per argumentar l'esmena. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat per trencat l'acord d'estabilitat en una reunió amb Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el torn de rèplica, la CUP ha volgut llançar un missatge d'"optimisme" tot i les desavinences públiques entre els dos grups. "Només ensopeguen els que avancen, l'única manera de no ensopegar és no moure's d'on estem", ha començat, i ha afegit: "Ensopegar és un boníssim senyal, perquè significa que avances i et dirigeixes a algun lloc". "Estem ensopegant perquè ens estem movent", ha sentenciat.

Dos projectes "radicalment oposats"

"Els nostres plantejaments socials i econòmics són sovint radicalment oposats als que planteja Junts pel Sí", ha argumentat la diputada cupaire Eulàlia Reguant en relació a l'esmena. Tot i admetre que les dues forces independentistes "representen dos projectes polítics diferents", els uneix la "voluntat d'avançar cap a la independència".

De fet, Reguant ha tornat a insistir que la legislatura ha d'avançar d'acord amb la declaració rupturista del 9-N i ha assegurat que la llei més important que el Parlament ha d'aprovar aquesta legislatura no és la dels pressupostos sinó la llei de transitorietat jurídica.

Segons ha dit, els comptes de Junqueras són "millors que els anteriors", però encara són "manifestament insuficients" per pal·liar els principals problemes socials i per ampliar el suport independentista. Reguant, que ha dit que la CUP se sent "decebuda" per les negociacions, ha afirmat que són uns pressupostos "insatisfactoris a nivell social i accepten la cronificació de la pobresa".

Crítiques a CDC i ERC

Reguant ha dit que els pressupostos són un "moment important del trajecte" cap a la independència per donar "credibilitat" al relat independentista. En aquest punt, ha justificat el veto assegurant que els comptes són "continuistes, segueixen amb l'austeritat i són impotents davant de l'Estat".

Així, ha retret CDC i ERC haver "tingut por" a l'hora d'afrontar el debat sobre els impostos i els ha acusat de "tapar-se les vergonyes" amb una actitud "poruga davant de l'Estat i mesella de l'austeritat". Per això, ha fet una crida a la "fermesa" independentista perquè els comptes del 2017 –ha donat per feta la pròrroga pressupostària– evidenciïn que "la independència va de debò i no claudiquin davant Montoro".

Junts pel Sí avisa la CUP que l'acord "penja d'un fil"

Al seu torn, Junts pel Sí avisa que l'acord d'estabilitat amb la CUP "penja d'un fil" després del veto als pressupostos. Així ho ha dit el diputat de JxSí Roger Torrent, que ha qualificat l'esmena a la totalitat de ser un "obstacle molt important" en el full de ruta cap a la independència. Segons ha recordat Torrent, JxSí i la CUP tenien acordat "treballar els pressupostos per la via d'esmenes". De fet, en una al·lusió velada als cupaires, el diputat de Junts pel Sí ha dit que el seu grup "compleix els compromisos i els acords".

Constatat el veto als comptes, Torrent ha avisat la CUP que per molt que "la responsabilitat pesa i no és còmoda", cal exercir-la "sense por", en al·lusió a la seva campanya. "La seva responsabilitat serà explicar per què tomben els pressupostos més socials i sobirans que s'han presentat al Parlament", ha dit Torrent, que ha acusat els cupaires de "trair-se a ells mateixos".

stats