Política 28/11/2016

Una delegació de la CUP liderada per Anna Gabriel participarà en l'homenatge a Fidel Castro a Cuba

La consellera de Treball, Dolors Bassa, aclareix que no està d'acord amb la dictadura de Fidel Castro però defensa el "caràcter social" de la revolució

Ara
3 min
Anna Gabriel és portaveu de la CUP al Parlament

BarcelonaEl funeral de Fidel Castro comptarà amb una delegació catalana de la CUP. La formació anticapitalista ha comunicat aquest dilluns al matí, que la diputada Anna Gabriel i la regidora de Sant Cugat del Vallès i portaveu del Secretariat Nacional de la CUP Núria Gibert viatjaran a L'Havana als actes d'homenatge de l'expresident cubà, a més d'un representant de l'organització internacionalista Ítaca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actes estan previstos aquest dimarts dia 29 de novembre i es faran a la plaça de la Revolució José Martí.

Mor el 'Comandante', Cuba mira endavantLa CUP posa en valor l'"aportació feta per Fidel Castro" en la "lluita pel socialisme" i el consideren un exemple de "coratge i entrega als altres". Per l'esquerra anticapitalista, malgrat la mor de l'exdirigent cubà, el llegat de Castro seguirà viu en "el poble, els nostres corts i les nostres lluites". El missatge de condol acaba amb una "abraçada revolucionària al poble cubà".

Castro ha mort aquest cap de setmana després d'anys d'estar retirat de la primera línia política, que va deixar en mans del seu germà Raül Castro. Precisament va ser ell qui va anunciar que les restes de l'expresident serien incinerades per voluntat expressa del seu germà i després traslladades al Memorial José Martí, on es produirà l'homenatge. Després s’iniciarà una marxa fins a Santiago de Cuba, rememorant a la inversa l’anomenada Caravana per la Llibertat del 1959, fins a arribar a la segona ciutat de l’illa, on tindrà lloc el funeral el 4 de desembre.

Bassa matisa el seu suport a figura de Castro, però defensa revolució cubana

Més enllà de la CUP, la figura de Castro ha aixecat polseguera per unes declaracions de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.

En una entrevista a Rac1, Bassa ha matisat els seus comentaris i, per bé que ha defensat el "caràcter social de la revolució cubana", ha dit que no qüestiona que es convertís en un dictador. "Si hagués viscut a Cuba, me n'hauria anat del país", ha dit, perquè si bé és veritat que Castro "va fer un paper que s'ha de posar en valor", la revolució cubana va "acabar convertint-se en una dictadura".

Així, després de les crítiques velades del PDECAT per les seves paraules, Bassa ha dit que no ha posat en qüestió que Castro sigui un dictador, però ha reivindicat el "caràcter social" de la revolució cubana. Així, ha deixat clar que Castro va aconseguir eradicar "l'analfabetisme i la desnutrició".

S'ha de posar en valor l'educació o el nivell dels universitaris, encara que una altra cosa són les llibertats i la direcció cap a la qual van els canvis que hi va haver", ja que, segons ha afirmat la consellera, a Cuba "hi ha hagut una dictadora, i no hauria d'haver durat tot el temps que ha durat, hauria d'haver hagut eleccions abans".

Des de la direcció d'ERC s'ha deixat clar que el partit no comparteix els mètodes que ha fet servir el 'castrisme' des que triomfés la revolució cubana. "Des d'ERC defensem les llibertats, els valors republicans, la democràcia i la Cuba d'avui queda molt lluny d'aquests valors", ha afirmat en roda de premsa el portaveu del partit. Sergi Sabrià no ha volgut desautoritzar les piulades de Bassa, però ha subratllat que "cap sistema social pot ser incompatible amb la democràcia".

stats