ELECCIONS MUNICIPALS
Política 10/02/2015

La CUP aspira a capgirar Barcelona i pugna amb Guanyem pel vot alternatiu

La formació aprovarà el cap de llista i el programa el 28 de febrer

Roger Tugas
2 min
Simpatitzants de la candidatura sostenint una pancarta de la CUP - Capgirem Barcelona just després de presentar la marca.

BarcelonaL’esquerra alternativa es presentarà dividida a les eleccions municipals a Barcelona amb dos referents principals: Guanyem, encapçalada per Ada Colau, i la CUP. La primera es presenta avui, la segona ho va fer ahir, i, tot i optar per un nínxol de vot similar, per ara mantenen el fair play mutu mentre insinuen matisos en els respectius discursos. Bona mostra d’això és la marca electoral amb què es presentarà la força de l’esquerra independentista, CUP -Capgirem Barcelona, elegida en una votació en què han participat unes 1.400 persones. L’objectiu és traçar un discurs i un horitzó clarament rupturistes, mentre que Guanyem es mou en un espai de reforma profunda del model de ciutat. La candidatura de Colau inclou ICV-EUiA, un dels autors clau de la Barcelona actual des del consistori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, per ara la CUP llueix només una marca electoral, un esborrany de codi ètic i les línies generals del programa. Demà es faran a Nou Barris i Sants les primeres assemblees obertes de barri, en què es discutiran la resta d’aspectes de la candidatura. Cadascuna de les nou assemblees previstes podrà proposar tres noms per a cap de llista. Els tres que tinguin més suports encapçalaran la llista en un ordre que es decidirà el 28 de febrer en la quarta Trobada Popular Municipalista -l’espai impulsat per la CUP de Barcelona per bastir la candidatura-. Tot i que mediàticament ha sonat el nom de David Fernàndez, fonts de la formació neguen aquesta possibilitat. El 28 de febrer també es validaran el codi ètic i el programa definitius.

A banda de la CUP, aquesta candidatura compta amb el suport de les altres organitzacions de l’esquerra independentista, però també d’En Lluita, Lluita Internacionalista, Els Verds-Alternativa Verda i Pirates. Es tracta d’un pol que se situa a l’esquerra del que lidera Guanyem, que aglutinarà ICV-EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo. En quin moment es van separar els dos espais? Formalment, durant els debats al voltant d’un codi ètic comú. Així, la CUP limita a dos els mandats dels regidors i el salari a 1.800 euros, mentre que Guanyem preveu permetre una tercera legislatura i un sou de 2.200 euros. La CUP també aposta perquè els ingressos institucionals de la candidatura reverteixin en els moviments socials i populars i no en les mateixes formacions integrants.

Durant el procés assembleari, que comença demà, la CUP també buscarà 15 persones provinents de les lluites socials per a la llista. Un repte al qual també aspira Guanyem, amb el clar exemple de la seva cap de llista, exportaveu de la PAH. La confecció de la candidatura serà, per tant, el primer punt en què podran competir les dues formacions. En tot cas, després d’unes eleccions europees en què no va participar, la CUP vol fer valer el seu rol central al Parlament per mirar de fer-se un lloc a l’Ajuntament de Barcelona abans dels decisius comicis del 27-S.

stats