ELECCIONS MUNICIPALS
Política 04/05/2015

La CUP es compromet a impulsar el procés constituent des dels ajuntaments

Crida a la mobilització per evitar que PP, PSOE i C’s frenin el sobiranisme

Roger Tugas
2 min
01. Els caps de llista d’algunes de les 163 llistes de la CUP es van fer una fotografia  en família. 02. Antonio Baños aspira a ser candidat de la formació el 27-S.

BarcelonaLa CUP ha sigut una formació històricament municipalista, però la presència al Parlament ha sigut un dels elements que li ha permès explotar aquest 2015 a l’hora de confeccionar llistes locals i elevar unes expectatives electorals que no havia tingut mai. De les 74 candidatures del 2011 ha passat a 163 -159 a Catalunya i 4 al País Valencià-, que es van trobar ahir a l’Arc de Triomf de Barcelona per presentar-se en societat i per subratllar que el paper central que ha adquirit a escala nacional no evita que continuï considerant l’àmbit municipal l’espai de transformació en què es troba més còmode. El 24-M, per a la CUP, no és la primera volta de res, sinó que directament ha de ser l’inici del procés constituent català, ja que no vol deixar temps perquè l’Estat es rearmi a partir d’un acord que la cap de llista per Barcelona, Maria José Lecha, preveu entre el PP, el PSOE i C’s a partir de les estatals de la tardor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la candidata de la capital catalana va cridar a aprofitar les municipals “per desbordar el règim des de baix i iniciar l’obertura d’un procés constituent” per decidir el model del nou estat. De fet, el full de ruta cap a la independència que va fer públic la CUP a finals de març preveu que els alcaldes i regidors favorables convoquin passat el 24-M a “una assemblea fundadora del Pacte Social per al Procés Constituent” i que la Constitució de la nova República Catalana sigui redactada per una assemblea constituent que organitzi els debats a nivell comarcal entre electes locals i representants de les associacions.

També van intervenir a l’acte la cap de llista de Tarragona, Laia Estrada, per a qui “les retallades són privatitzacions encobertes”, i la de Girona, Laia Pèlach, que va assegurar que a la CUP són “conscients que les institucions no ho són tot, els vots no ho són tot, la força està en la gent”. “Aixecarem el braç al ple per votar independència i omplir-la de contingut social, i continuarem aixecant el puny al carrer per garantir que porti a la transformació social”, va etzibar el candidat a Lleida, Pau Juvillà.

D’altra banda, el periodista i membre de Súmate Antonio Baños va explicar a RAC1 que optarà a encapçalar la CUP a les eleccions del 27-S. “Em fa moltíssima il·lusió estar en aquest procés i participar en aquesta formació”, va dir. És un dels noms que estudia la formació, però no es decidirà el cap de llista fins al juliol.

stats