Política 03/06/2017

Marta Pascal se suma a la pressió perquè Gordó deixi l'escó al Parlament

ERC i la CUP n'han demanat formalment la dimissió, mentre que la resta dels grups demanen una "reflexió" i una assumpció de responsabilitats a l'exconseller de Justícia

Ara
5 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls grups de l'oposició al Parlament no han trigat a reaccionar davant l'obertura de diligències del TSJC a Germà Gordó, encara que no tots en la mateixa línia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'unes hores de saber-se la decisió del TSJC d'obrir una investigació contra Germà Gordó pel cas 3%, ERC ha demanat formalment que deixi l'escó. I no només ERC, sinó que implícitament també ho ha fet la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, en una piulada després que el mateix PDECat hagués emès un comunicat en què s'especificava que havia acordat amb Gordó que deixaria la presidència de la comissió de justícia però es mantindria de diputat ras.

La plataforma Nova Convergència, impulsada pel mateix Gordó, ha demanat que el diputat "deixi" el PDECat, abandoni el grup parlamentari de JxSí i passi al grup mixt. Ho ha assegurat a través d'una piulada "un cop constatada l'actitud de Marta Pascal", que li ha demanat que faci un "pas al costat".

Pascal ha fet una piulada en què recordava el cas de l'expresident Artur Mas, quan va fer un pas al costat per cedir la presidència a Carles Puigdemont. "A vegades fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat", ha sentenciat.

L'estira-i-arronsa al si del PDECat entre la nova direcció i la vella guàrdia encara continua. Aquest dissabte ha estat el torn de la presidenta del consell nacional del partit, Mercè Conesa, que a través d'una piulada a Twitter ha mostrat el seu suport a la coordinadora general, Marta Pascal, i ha advocat perquè el PDECat "voli lliure dels processos de corrupció que afecten l'antiga CDC".

També tenen aquesta opinió les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC), que a través de la mateixa xarxa social han demanat a Gordó que "s'aparti del càrrec". "Volem un partit nou per a un país nou", han sentenciat.

En un comunicat, els republicans asseguren que tenint en compte la "rellevància dels fets" i els delictes que s'imputen a Gordó, el partit considera que la "millor decisió" seria que el diputat renunciés a l'escó. Hores abans, el portaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà també havia fet una piulada en què demanava a Gordó que dimitís. "Qui es pugui convertir en un impediment, ha de fer un pas al costat. Gordó ha de plegar, serà el seu millor servei al país", ha considerat el diputat.

Les JERC "exigeixen" la dimissió immediata del diputat per demostrar que "l'autonomisme ha mort" i que la majoria sobiranista aspira a un país "lliure de corrupció".

Demòcrates, que integra el grup de JxSí al Parlament, també ha demanat la dimissió de Germà Gordó. La formació independentista considera que la "millor manera de poder defensar la presumpció d'innocència […] i preservar la regeneració política que viu Catalunya […] és que deixi el seu escó al Parlament".

La CUP també li demana la dimissió

La CUP ha demanat la dimissió de l'actual diputat de JxSí i exconseller de Justícia. "Hi ha un fil que va de Prenafeta a Gordó i amb la imputació comencem a estirar el fil", ha expressat el diputat de la CUP Benet Salellas, després de saber que Gordó tenia una "agenda opaca que impedia conèixer cites 'controvertides' quan era membre del Govern". A través d'un comunicat, la formació anticapitalista ha assenyalat que l'equip jurídic de la CUP estudiarà els pròxims dies "com procedeix davant d'aquesta imputació contra Gordó al TSJC", ja que el seu expedient es tramita de manera independent mentre no deixi l'acta de diputat. La formació de l'esquerra independentista ja va demanar incorporar-se com a acusació popular en el procés d'investigació al presumpte finançament irregular de CDC al jutjat del Vendrell.

D'altra banda, la CUP també està impulsant una esmena al reglament de Parlament de Catalunya perquè la cambra suspengui de manera immediata un diputat quan sigui jutjat per corrupció.

Des de Catalunya en Comú, el coordinador general, Xavier Domènech, també ha demanat a Gordó que abandoni "tots els càrrecs" que té al Parlament. A més, el líder dels comuns, en un escrit al seu perfil de Facebook, ha demanat explicacions al Govern i al PDECat de per què van integrar una persona "implicada en el cas 3%" a les seves llistes electorals als comicis del 27-S.

En declaracions al Parlament, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha demanat a Gordó que deixi l'acta de diputat quan sigui citat a declarar pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. També ha demanat al Govern actual que assumeixi responsabilitats. "La corrupció ja afecta el govern de Puigdemont i Junqueras […]. [El 3%] és un cas molt antic però que afecta les persones que ara tenen responsabilitats", ha assegurat Carrizosa. Seguint aquest fil, ha assenyalat Artur Mas quan ha recordat que Gordó va ser membre dels seus executius i, segons la fiscalia, també "aconseguidor" del 3% per al partit. Per a Carrizosa, el PDECat no demana que Gordó dimiteixi perquè no vol perdre un vot al Parlament "necessari per al seu projecte de separació".

Assumpció de responsabilitats sense reclamar, encara, la dimissió

Des del PSC no han sigut tan contundents i, sobre si ha de plegar, el diputat Joan Terrades ha demanat a Gordó que doni més explicacions "en el format que sigui" i faci una "reflexió profunda sobre la seva situació política". A parer dels socialistes, la citació del TSJC és un "desmentiment" d'allò que va dir Gordó en comissió i també del que sempre ha mantingut l'expresident Artur Mas, que no havia fet res d'il·legal. "S'ha d'explicar més i millor", ha considerat Terrades en declaracions als mitjans de comunicació, i ha remarcat que se l'assenyala com "un dels nuclis que participava" en les presumptes comissions del 3% a CDC a canvi d'obra pública.

És per això que el PSC ha tornat a demanar al govern de la Generalitat que faci pública l'agenda de Gordó quan va ser secretari de govern en el primer executiu de Mas i conseller de Justícia la passada legislatura. Actualment Gordó és diputat de Junts pel Sí al Parlament i president de la comissió de justícia de la cambra catalana. En la mateixa línia, el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela ha demanat al PDECat i a Gordó que "assumeixin responsabilitats" però ha evitat exigir-ne la dimissió.

"És imprescindible una resposta ràpida i una assumpció de responsabilitats", ha dit Coscubiela en declaracions als mitjans de comunicació.

El PP, per la seva banda, demana a Gordó que deixi la presidència de la comissió de justícia del Parlament. El portaveu dels populars a la cambra, Alejandro Fernández, ho considera una "petició proporcional a la situació processal" de Gordó. Fins que no es demostrin els fets, els populars han explicat en un comunicat que no demanaran la dimissió del diputat de Junts pel Sí.

Fernández, però, també ha demanat al PDECat que "prengui les mesures oportunes per erradicar la corrupció al seu partit", perquè creu que "no accepta el seu problema", sinó que intenta "tapar-se les vergonyes amb l'estelada".

stats