Política 11/02/2017

La CUP insta a preparar-se per desobeir en el referèndum i ja assumeix la persecució penal de l'Estat

L'esquerra anticapitalista celebra aquest matí un consell polític extraordinari obert a la militància per consensuar les línies estratègiques per fer efectiva la consulta d'autodeterminació. La diputada cupaire, Anna Gabriel, assegura que la votació serà "prohibida" i "perseguida" per les institucions espanyoles

Núria Orriols
3 min
Anna Gabriel arribant al consell polític de la Cup / PERE VIRGILI

ReusLa CUP celebra aquest dissabte al matí a Reus un consell polític extraordinari obert a la militància per encarar la recta final del procés. Els cupaires debatran avui les línies estratègiques que ha d'assumir la formació al Parlament per fer efectiu el referèndum d'independència i implantar-ne el resultat. Hi són presents també representants del grup parlamentari, com les diputades Anna Gabriel, Mireia Vehí i Gabriela Serra. El portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, també hi farà acte de presència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'assemblea debatrà entorn d'un document elaborat per l'assemblea local de Reus que planteja diverses preguntes al voltant del referèndum: quin ha de ser el paper de la CUP en la campanya del 'sí', quines aliances cal teixir, quins actors internacionals poden contribuir a fer efectiva la consulta o què farà la CUP si no es pot celebrar finalment el referèndum. D'aquesta manera els cupaires consensuaran les respostes que donaran com a esquerra independentista als escenaris que es puguin plantejar en el camí cap al referèndum.

En declaracions als periodistes abans d'iniciar el consell polític, Anna Gabriel ha fet una crida a assumir la desobediència per fer el referèndum i ha demanat estar preparats per ser castigats, també en la jurisdicció penal, un cop el Tribunal Constitucional tombi els instruments jurídics per convocar la consulta. "Estem treballant en una logística al voltant del referèndum comptant que no serà autoritzat. Partim de l'escenari que el referèndum no serà avalat per l'Estat, sinó prohibit i perseguit", ha dit Gabriel, que ha assegurat que acceptar una anul·lació de la consulta per part de les institucions espanyoles equivaldria a dir que Catalunya no és un subjecte polític. Així, ha exigit "determinació".

La diputada de la CUP ha assegurat que del Parlament n'emanarà una legalitat –la llei de transitorietat o la llei de referèndums– per poder convocar el referèndum, però ha avisat que totes les actuacions seran suspeses pel Tribunal Constitucional. Segons Gabriel, és necessari un discurs "realista" i tenir clar que qualsevol pas en la direcció de fer el referèndum "podrà ser perseguit per la via penal". "La independència en el si de l'estat espanyol, que no és democràtic, pot comportar riscos", ha sentenciat Gabriel, que està disposada a "assumir-los" per arribar a l'autodeterminació.

Preguntada pel judici del 9-N, en el qual la CUP ha donat suport als encausats però ha criticat que no s'assumeixi la desobediència al Tribunal Constitucional, Gabriel ha titllat de "maldestre" l'actuació de l'estat espanyol i ha assegurat que aquest fet "carrega de raons" el sobiranisme per accelerar els plans i fer el referèndum.

Ahir, en una xerrada també a Reus, Gabriel va assegurar que el referèndum es faria al marge de la legalitat i que la Generalitat hauria d'aguantar el pols a l'Estat per aspirar a un arbitratge internacional.

Gabriel (CUP) avisa que fer el referèndum implicarà actuar al marge de la legalitatUn cop els cupaires han anunciat el 'sí' als pressupostos, un dels seus objectius ara és accelerar la celebració del referèndum, que consideren que es pot fer abans de l'estiu. Aquesta setmana, el diputat Albert Botran ja ha demanat que es fixi la data de la votació i, ahir, la diputada Eulàlia Reguant, que s'ha encarregat juntament amb altres membres de la CUP de la negociació sobre els pressupostos amb el Govern, instava el vicepresident Oriol Junqueras a afanyar-se a organitzar la consulta d'autodeterminació en una piulada. Reguant contestava així al gest de Junqueras d'enviar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per negociar de forma bilateral un nou sistema de finançament.

Després del consell polític, la CUP elaborarà les conclusions de la discussió per posar la primera pedra en la confecció de l'estratègia final pel referèndum i el procés constituent.

stats