Política 05/06/2016

La CUP estudiarà si cal replantejar l'esmena a la totalitat als pressupostos

Tres assemblees territorials forcen que la nova proposta del Govern es discuteixi entre la militància. Dimarts se celebrarà un nou consell polític i grup d'acció parlamentària que prendrà la decisió final. Junqueras avisa que "a qui estan castigant és a la gent"

Laia Vicens
2 min
Alguns diputats i exdiputats, a l'assemblea de Sabadell / CÈLIA ATSET

BarcelonaLes bases de la CUP estudiaran la nova proposta pressupostària del Govern i debatran si, amb les modificacions presentades la setmana passada, la formació anticapitalista ha de replantejar-se l'esmena a la totalitat. Així ho han forçat les assemblees territorials Nord-oriental, Vallès Oriental - Baix Montseny i Ponent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va avançar l'ARA, en una reunió la setmana passada entre els diputats i el secretariat de la formació, diverses veus van creure que la nova proposta del Govern –incloure als pressupostos els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional, dotar de més recursos les escoles bressol i reobrir CAPs, entre altres– és assumible i van demanar que la CUP replantegi l'esmena a la totalitat, ja sigui retirant-la o bé votant-hi en contra. Aquella reunió, però, va acabar sense acord i, davant la falta de consens, el secretariat va optar per no convocar un nou consell polític i grup d'acció parlamentària (GAP) per discutir-ho.

L'única via per reobrir el debat era que ho demanessin almenys tres assemblees territorials, que tenien temps fins avui per sol·licitar-ho. Ara, doncs, s'obrirà una nova ronda d'assemblees territorials, que discutiran si els cupaires han de reconsiderar la seva posició o bé mantenir-la. Dimarts el consell polític (representants de les territorials) i el grup d'acció parlamentària (portaveus de les organitzacions afins) tornaran a reunir-se per prendre la decisió final sobre la base dels resultats de les assemblees.

Aquest pas era un gest esperable, fins i tot des del sector més contrari a l'acord. Encara que se sotmeti a votació la nova proposta, els precedents indiquen que no serà fàcil que la CUP canviï d'opinió. En el consell polític i GAP de la setmana passada, registrar l'esmena a la totalitat va imposar-se per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions, i en l'assemblea nacional d'Esparreguera, els contraris al pacte amb Junts pel Sí també van vèncer la majoria de votacions. La decisió final, dimarts.

Junqueras demana responsabilitat als cupaires

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha advertit la CUP que amb l'esmena a la totalitat als pressupostos "a qui estan castigant és a la gent" i no al Govern. En una entrevista al 3/24, Junqueras ha recordat que continuar amb uns pressupostos prorrogats significa "renunciar a 1.100 milions d'euros de despesa i inversió", bona part de la qual (870 milions) han d'anar destinats a "hospitals i escoles".

El responsable de les finances de la Generalitat ha remarcat que "no té sentit" que un problema de "confiança política" entorn del full de ruta del procés tingui aquest "preu" per a la societat. Junqueras ha assegurat que els canals de negociació amb la CUP "estan oberts permanentment".

stats