06/09/2015

La CUP insta el nou Parlament a la “ruptura immediata” el 27-S

3 min
El candidat de la CUP, Antonio Baños, ahir a Ripollet. La formació de l’esquerra independentista va validar-hi el seu programa.

BarcelonaConscient que la feina feta en l’última legislatura ha impulsat la formació -les enquestes li pronostiquen un creixement electoral-, la CUP es presentarà a la campanya del 27-S amb l’etiqueta de força decisiva per empènyer el procés si Junts pel Sí no assoleix la majoria absoluta, i es revindicarà com a garantia de ruptura en l’eix nacional, social i democràtic. El programa de l’esquerra independentista, que ahir va validar la declaració de Ripollet, sintetitza aquestes aspiracions per concretar un doble trencament, amb l’Estat i la troica. I la primera mesura del full de ruta estableix que el nou Parlament sorgit dels comicis catalans doni llum verda a la proclamació d’una declaració unilateral d’independència (DUI), sempre que la cambra configuri una majoria de les forces sobiranistes. “La DUI és per a nosaltres un punt irrenunciable i no estarem per negociar 18 mesos amb l’estat espanyol com va dir el president Mas”, va defensar ahir el candidat cupaire, Antonio Baños, que va insistir que el seu guió passa pel trencament i l’obertura d’un “procés constituent popular i unilateral”. El cap de llista va verbalitzar que “després de cinc anys” el trajecte sobiranista no es pot dilatar més. L’escoltaven tant el seu predecessor, David Fernàndez, com el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document programàtic de la CUP estableix una “ruptura immediata” amb l’Estat iniciada amb la DUI, que hauria de tenir com a punt i seguit un “procés de desconnexió amb l’estat espanyol i la Unió Europea”. El trencament requeriria, tanmateix, la cerca del “reconeixement internacional”, una suma de complicitats que hauria d’anar “més enllà dels països de l’àmbit de la UE i l’OTAN”. El guió de l’esquerra independentista passa per abandonar la “mentalitat autonòmica” i encetar el camí de la “desobediència” davant “l’arsenal legislatiu” del govern del PP, com el límit de dèficit, la llei Wert, la reforma laboral i de les pensions i la llei mordassa. Per a la CUP, ha arribat el moment que Catalunya deixi de “reconèixer l’autoritat” espanyola.

Atenció a l’emergència social

La CUP brandarà en el recorregut cap al 27-S l’aposta irrenunciable per construir l’estat propi i el compromís indefugible amb un programa d’emergència social que prioritzi l’aturada dels desnonaments, les privatitzacions i les retallades. L’ànima anticapitalista de la formació queda reflectida en la declaració de Ripollet amb el plantejament de ruptura no només amb la legalitat espanyola sinó també amb els “dictats de la troica ”. La CUP entén que les mesures per atendre les necessitats de les classes populars -amb la posada en marxa, per exemple, d’una renda garantida de ciutadania- passen per davant del pagament del deute. La distància dels cupaires amb Junts pel Sí es constata a l’hora de definir la relació amb la UE i en l’abast d’algunes de les mesures socials, però Baños ja ha exposat en la precampanya que la força que representarà el 27-S està disposada a negociar sense “apriorismes” el suport a un govern de concentració sempre que hi hagi trencament amb Espanya i s’aprovi un pla d’emergència social.

Si el sí a la independència rep un aval majoritari als comicis, la construcció de l’estat propi s’ha d’articular, segons la CUP, per la via d’un “procés constituent popular i unilateral”, que sigui el punt de partida per a l’edificació d’una realitat més àmplia, la dels Països Catalans.

stats