HORITZÓ ELECTORAL
Política 15/11/2020

La CUP insta els partits a fer un front per aïllar Vox el 14-F

Els cupaires reclamen fixar unes línies vermelles en un gran acord

Xavi Tedó
3 min
Pintada apareguda a la seu de la CUP el 26 d’abril del 2019, tal com va denunciar llavors la formació anticapitalista.

Barcelona“Per dignitat democràtica i antifeixista no respondré a les preguntes de Vox”. “Davant d’un partit xenòfob i masclista, no respondré”. En ple judici de l’1-O, l’exdiputat de la CUP Antonio Baños, primer, i la regidora cupaire a l’Ajuntament de Barcelona Eulàlia Reguant, després, avisaven al tribunal presidit per Manuel Marchena que es negaven a contestar a les preguntes dels lletrats de Vox, que exercia d’acusació particular. La negativa els va comportar l’obertura d’una causa que segueix oberta i en què la CUP defensa l’objecció de consciència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un any i nou mesos després d’aquell incident i a les portes de les eleccions del 14-F, la formació anticapitalista vol fer un pas més enllà i impulsa un gran acord nacional per aïllar Vox de cara a la campanya i al previsible desembarcament del partit ultradretà al Parlament que apunten totes les enquestes. El document, que es debatrà i votarà al consell polític d’aquest dissabte i al qual ha tingut accés l’ARA, advoca per crear un front antifeixista a Catalunya i exigeix a tots els grups parlamentaris marcar línies vermelles amb Vox.

En el text, que es vol treballar ara amb organitzacions socials, els cupaires subratllen la necessitat de no donar aire al partit ultradretà: “Resulta necessari fer un pas endavant per no cedir ni un pam -dels carrers i de les institucions- als que volen dirigir l’odi del poble cap al poble i no contra els causants de tanta misèria”, remarquen. Per aquest motiu, proposen un seguit de mesures que passen per desmarcar-se dels de Santiago Abascal.

La primera estableix traçar unes línies vermelles comunes “d’un front antifeixista i popular, treballat colze a colze amb totes les organitzacions que estan defensant els drets fonamentals, on aquestes tinguin un paper de control i fiscalització, amb el ferm compromís dels partits de defensar aquests drets”. Un front que ha de cristal·litzar en el que han anomenat Pacte Nacional Antifeixista, per aturar no només “les tendències feixistes, sinó també les causes que propicien el seu augment”. Aquest gran acord s’haurà de regir per un codi deontològic vinculant per als partits que s’hi adhereixin.

Aparcar les divergències

Conscients que algunes formacions polítiques poden posar pegues a sumar-se al front, la CUP subratlla que les diferències programàtiques “no poden ni han de ser una excusa quan els drets i la integritat física de tantes persones es troba en joc”. I posen com a exemple els acords electorals entre partits de diferents signes polítics per deixar clar que ara no poden refusar el que qualifiquen com un “acord de mínims”.

Alhora, la formació independentista considera que la llibertat d’expressió tampoc pot ser una excusa per rebutjar aquest pacte: “L’expressió d’idees supremacistes i la incitació a l’odi contra col·lectius desprotegits no han de tenir un reconeixement ni una protecció formal”. En aquest sentit, els cupaires conclouen que “la llibertat d’expressió no ha d’emparar discursos racistes, patriarcals o feixistes”, ni pot ser “una arma que apunti contra els més desprotegits”.

La voluntat és que aquest front es posi en marxa les pròximes setmanes perquè ja estigui en funcionament durant la campanya electoral per evitar partidismes. L’objectiu és evitar de totes totes que Vox condicioni els comicis, com recorden que va passar en les últimes eleccions al Congrés. “No ens podem permetre que l’amenaça de la ultradreta esdevingui un leitmotiv de campanya intentant mobilitzar un fals vot útil que no aporta solucions a l’arrel del conflicte i que permet una reconfiguració de blocs bipartidista”, diuen en referència a l’espantall que va fer servir el PSOE per capitalitzar el vot d’esquerres. “Una societat que escull els seus representants polítics sota la coacció que exerceixen formacions com Vox, que representen una amenaça real per a gran part de la població, no és una societat lliure”, afegeixen.

Sense cobertura dels mitjans

Paral·lelament, la CUP proposa establir un mecanisme de control de campanya per part d’organitzacions de defensa dels drets humans, per “garantir que el racisme, la xenofòbia, el masclisme i altres formes d’odi i vulneració dels drets humans siguin utilitzades com a eines electorals”.

La CUP també busca la implicació dels mitjans de comunicació perquè no normalitzin l’extrema dreta afavorint la seva aparició i “convertint cada declaració en fet noticiable”. Alhora, reclama pactar un espai als mitjans per a organitzacions de defensa d’una vida digna que “sigui igual o superior del que disposa i disposarà Vox per tal de difondre i contrarestar el seu discurs”. Una implicació que estenen a la ciutadania perquè s’organitzi per impedir que Vox aprofiti el context social de crisi econòmica fruit de la pandèmia “per atiar la desconfiança i el malestar”.

stats