Política 19/05/2019

La CUP denuncia que "Torra i Aragonès no estan a l'altura ni d'un govern autonòmic"

La candidata a la capital catalana, Anna Saliente, insta a "recuperar la Barcelona de l'1-O"

Xavi Tedó
3 min
La CUP denuncia que "Torra i Aragonès no estan a l'alçada ni d'un govern autonòmic"

BarcelonaLa CUP ha carregat amb duresa contra les dues gran forces independentistes per no fer avançar el país en l'exercici de l'autodeterminació i ha reclamat el vot de l'independentisme per deixar de retrocedir. En l'acte central de campanya dels cupaires a Barcelona a la plaça de las Navas, al barri del Poble-sec, davant d'unes 200 persones, la diputada Natàlia Sànchez s'ha mostrat molt crítica amb JxCat i ERC. "El govern de Quim Torra i Pere Aragonès no ha portat a terme cap política sobirana. No ha estat capaç de garantir la sobirania del Parlament i no ha estat a l'altura ni tan sols d'un govern autonòmic", ha denunciat Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de la cambra catalana ha lamentat els interessos partidistes dels principals partits independentistes. "Es tracta d'un govern sense ambició nacional ni social que es limita a protegir els seus interessos confonent el país amb els partits", ha afegit Sànchez en un discurs sense concessions contra JxCat i ERC. En aquest sentit, ha acusat aquests dos partits d'una manca de credibilitat que "ens ha conduït a un govern inefectiu o a un desgovern efectiu que està situant el país en una situació molt greu". "No són una eina útil per garantir els drets polítics, són els alumnes més avantatjats de l'austeritat, són els que criden a la mobilització i després envien els Mossos a reprimir", ha etzibat enmig de forts aplaudiments.

Per tot plegat, Sànchez ha reclamat la necessitat de formular una "alternativa política" que passa per les municipals i amb l'agenda municipalista dels cupaires. "La CUP és clau a Barcelona i arreu dels Països Catalans per garantir els drets polítics i socials davant dels que es diuen independentistes i republicans", ha conclòs.

Saliente crida a la desobediència

Abans, la cap de llista de la CUP de Barcelona, Anna Saliente, ha instat a "recuperar la Barcelona de l'1-O davant el risc del pacte autonomista de les forces independentistes amb el govern espanyol per tancar des de dalt allò que es va aconseguir des de baix". L'alcaldable ha recordat que "allò que vam aprendre l'1-O és que el camí de la desobediència i l'autoorganització popular és el que ens fa lliures".

Per aquest motiu, els cupaires han enviat una carta als partits sobiranistes amb representació a Barcelona perquè mostrin el seu compromís a treballar per la República. "Cal que es mullin i deixin la neutralitat davant l'opressió perquè qui no es mou és còmplice de la repressió", ha advertit. Una carta que consta d'onze punts i amb la qual formació anticapitalista busca avançar en la ruptura amb el règim del 78. "Reclamarem que Barcelona se sumi a la construcció nacional, que es creï una xarxa de municipis desobedients i que es convoqui un ple per definir l'estratègia conjunta de desobediència que ha de liderar la societat civil amb l'acompanyament dels partits, com va passar l'1-O".

"Són 11 punts de polítiques transformadores per sumar a les classes populars, perquè la independència no és un canvi de bandera", ha remarcat abans d'avançar que aquest paquet de mesures vol donar resposta a l'emergència habitacional, la crisi atmosfèrica, el decreixement turístic "per reduir en un 50% el volum de turistes l'any 2030" i establir la municipalització de serveis per mitjà d'un decret.

Polítiques de "maquillatge" de Colau

L'exdiputada Mireia Vehí, per la seva banda, ha reclamat que "Barcelona sigui la punta de llança de l'autodeterminació" i ha afegit que "aquesta serà l'única manera que els exiliats i els presos puguin tornar". "Quan la CUP és als ajuntaments el dret a l'habitatge sempre està per sobre dels lobis, com s'ha fet a Sabadell, o es municipalitzen serveis com a Berga amb l'hospital comarcal", ha subratllat Vehí per mostrar l'aposta clara dels cupaires pels serveis públics. "Necessitem una CUP forta a Barcelona perquè les polítiques girin a l'esquerra", ha sentenciat abans de denunciar que el govern d'Ada Colau s'hagi dedicat al "maquillatge" en lloc de buscar la transformació social a la capital catalana.

stats