Política 09/05/2018

La CUP reitera que es mantindrà en l'abstenció per no impedir la investidura d'un nou candidat

"No ho sotmetrem a votació perquè l'escenari no ha canviat", ha insistit Riera

Xavi Tedó
3 min
El diputat de la CUP, Carles-Riera, al Parlament

BarcelonaEl diputat de la CUP Carles Riera ha reiterat avui que la formació anticapitalista es mantindrà en l'abstenció en el debat d'investidura i no impedirà d'aquesta manera que s'investeixi un nou candidat a la presidència de la Generalitat després que la seva aposta per Carles Puigdemont hagi sigut descartada per Junts per Catalunya (JxCat) davant el recurs del govern espanyol a la reforma de la llei de la presidència al TC. "No està previst que hi votem negativament perquè si el candidat no és Puigdemont, que significa una ruptura amb l'Estat, ja hem dit que ens abstindrem", ha deixat clar en una entrevista a 'Els matins' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No veiem motius per canviar la nostra abstenció", ha reiterat després de remarcar, però, que la "militància és sobirana". En qualsevol cas, Riera ha assegurat que no convocaran les assemblees territorials perquè es posicionin sobre el pla D. "No ho sotmetrem a votació perquè l'escenari no ha canviat", ha insistit després de reiterar la seva aposta per Puigdemont o per un programa netament republicà, que aportaria els quatre vots favorables dels cupaires. "Sigui quin sigui el candidat, ens abstindrem", ha anotat.

Davant la possibilitat que els quatre vots de la CUP siguin imprescindibles per investir el nou candidat, el diputat independentista ha assenyalat que no creu que s'acabi obrint aquest escenari. "No tenim indicis que no es permeti el vot delegat de Comín i Puigdemont", ha reblat Riera, que ha advertit que en aquest hipotètic supòsit s'hauria de desobeir: "Si passés, hem de defensar els seus drets civils i hem de permetre que puguin votar". Riera ha augurat que el ple d'investidura es podria celebrar dissabte i ha sentenciat que "és més probable una investidura que la repetició d'eleccions".

Pel que fa a la reunió d'ahir amb JxCat, Riera ha revelat que no van parlar gairebé de la investidura: "Del que vam parlar va ser de com encarem la construcció de la República". "La investidura és un aspecte més", ha afegit el representant de la CUP. Davant la renúncia de JxCat i d'ERC a la unilateralitat, Riera ho ha deixat clar:"Entrem en un nou cicle polític de repressió que ho condiciona tot i la decisió de JxCat i d'ERC d'abandonar la desobediència ens situa en un nou escenari polític que no compartim". Per aquest motiu, ha instat aquestes dues formacions a materialitzar la República. "Ens comprometem a aconseguir el ple poder polític després d'haver guanyat la República l'1-O i de guanyar les eleccions el 21-D", ha remarcat.

"Hem de disputar el poder a l'Estat per poder implementar la República i cal desplegar una lluita antirepressiva que ens enforteixi, també un front social més enllà de l'independentisme per defensar els drets humans, actuar conjuntament a nivell internacional i esperonar la mobilització social perquè així el procés d'independència avança més ràpidament", ha desgranat sobre quin hauria de ser el full de ruta per a la CUP aquesta legislatura. "També hem de desplegar polítiques públiques des del Parlament i des dels ajuntaments per tenir sobirania, i cal legislar en òptica republicana per restituir tota la legislació social que el TC va tombar". En aquest sentit, ha admès que estan parlant amb JxCat i ERC per aplicar lleis com la de la pobresa energètica, tot i que sense haver tancat cap acord.

Sobre la tensió a la societat fruit del Procés, Riera ha recordat els "més de 200 actes impunes violents de l'extrema dreta", més enllà de la repressió contra polítics i docents. "Aquesta és la violència que està afectant la nostra societat, qualsevol altra violència és irrellevant i anecdòtica", ha contestat sobre les accions aïllades d'organitzacions independentistes. "No es poden comparar aquestes petites accions, que no em preocupen, amb la violència institucional i de l'extrema dreta, i el que vull destacar és la persistent actitud no violenta de l'independentisme", ha sentenciat. "Amb Arran compartim objectius i principis, però no valorarem les accions que fan altres organitzacions", ha respost en al·lusió a l'acció d'Arran contra els jutjats per la sentència de la Manada. "Aquest cas ha generat indignació i ràbia a la societat perquè demostra que estem davant d'una justícia patriarcal, i cadascú ho expressa a la seva manera", s'ha limitat a dir.

stats