Política 04/12/2015

La proposta de pla de xoc força un gir en la negociació: la CUP la veu "en fase resolutiva"

El diputat i negociador cupaire Benet Salellas considera que la proposta de pla de xoc que ha posat sobre la taula Junts pel Sí "està bé" si es té en compte que és una "primera concreció": "Comencem a tancar carpetes i a definir un text definitiu de preacord". Enregistraran les negociacions a partir d'ara i les custodiarà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell

Marc Colomer
3 min

BarcelonaImpuls ara ja resolutiu, després de dies de convulsions, de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. L'esquerra independentista ha rebut amb bons ulls la proposta, tal com ha avançat aquest divendres l'ARA, de pla de xoc social amb 20 mesures urgents que ha posat sobre la taula Junts pel Sí i considera que comencen a donar-se les condicions per "definir un text definitiu de preacord". Si bé l'assemblea de diumenge de la CUP a Manresa desfermava el desànim i una espiral de retrets en el flanc sobiranista, el cert és que la negociació ha registrat, coincidint amb l'article de David Fernàndez a l'ARA, un gir de 180 graus que permet als negociadors parlar per primer cop d'un horitzó real de preacord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem entrat en una fase resolutiva", admetia el diputat i negociador de la CUP Benet Salellas, que ha deixat clar, això sí, que si bé han entomat de forma positiva la proposta de pla de xoc social plantejat pels interlocutors de Junts pel Sí, ara per ara és només un "punt de partida incomplert", per bé que hi veuen recorregut. Un recorregut que, això sí, es farà amb testimonis. Perquè, en declaracions a TV3, Salellas ha anunciat que les negociacions s'enregistraran i quedaran custodiades per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a garantia i testimoni de futur d'unes converses que s'albiren determinants.

En la línia de la fase "resolutiva" de les negociacions, Junts pel Sí preveu tancar la proposta final d'acord just abans de les eleccions espanyoles, segons ha avançat Efe. D'aquesta manera, l'esquerra alternativa podria disposar d'almenys una setmana per debatre-la amb les seves bases, abans de celebrar l'assemblea prevista pel 27 de desembre. Per complir amb aquest calendari, els negociadors preveuen intensificar les reunions aquests dies. Arribar a un preacord abans de la contesa electoral, que inclogui un pla de xoc social i la investidura del president de la Generalitat, podria tenir un impacte directe sobre la jornada electoral del 20-D i sobre les expectatives de les formacions independentistes que es presenten, Democràcia i Llibertat i ERC.

La via Fernàndez, a debat el 27-S

Si bé Salellas no ha concretat fins a quin punt la possibilitat de cedir vots per facilitar la investidura d'Artur Mas –la via esbossada per l'exdiputat David Fernàndez a l'ARA– és el desllorigador definitiu per a la formació d'un nou Govern, sí que ha anunciat, però, que aquesta serà una de les opcions que debatrà per sotmetre a votació la CUP en l'assemblea del 27 de desembre. "No hem amagat que [Mas] no és ni el nostre candidat ni un candidat de consens. Malgrat tot, estem, crec, tenim molta responsabilitat. Sempre hem tingut clar que estem en un moment excepcional, i tant que se'ns critica i se'ns diu dogmàtics, vull veure qui acabarà triant l'opció de responsabilitat i qui no en la resolució", ha dit en el que esdevé un missatge de confiança també davant l'atzucac de la investidura.

Per al diputat de l'esquerra independentista anticapitalista, l'assemblea de diumenge a Manresa va servir per mostrar la cohesió interna malgrat els embats, la voluntat de seguir negociant, i per forçar Junts pel Sí a concretar l'oferta, que ara perfilaran per acabar portant a consulta de les seves bases a finals de mes. Sigui com sigui, malgrat el "soroll" ambiental –els cupaires l'atribueixen als sectors polítics i mediàtics que busquen, diu, rebentar les converses–, tant Salellas com un dels negociadors de Junts pel Sí, Toni Comín, han certificat a TV3 que la negociació no s'ha aturat en cap moment, tampoc quan les convulsions semblaven amenaçar-la. Ara, ja simplificada, en una sola taula i amb calendaris concrets per acabar amb una proposta d'acord ferma.

stats