Política 10/02/2016

La CUP "valora positivament" una consulta sobre BCN World però avisa que "no podrà defensar mai" el projecte

La portaveu del Govern, Neus Munté, admet que el Govern encara "no està en condicions de concretar" detalls de la fórmula perquè "no està prou madura"

Laia Vicens
4 min
Mireia Boya i Anna Gabriel, de la CUP, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont / FERRAN FORNÉ

BarcelonaLa CUP "valora positivament" que es faci una consulta al territori sobre BCN World, i així ho ha transmès al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la reunió de dues hores entre les diputades Mireia Boya i Anna Gabriel i el president. Ara bé, els cupaires admeten que es mantenen "expectants" per veure quin és el projecte final i avisen que, en tot cas, seran els militants de la CUP els que prendran l'última decisió. "Tot i no ser el model de territori que defensem, ho valorarem per veure l'opinió i el resultat del debat que tindrem de manera interna", ha avançat Boya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que segons han explicat, la CUP ha alertat al president que el model de territori que volen "en cap cas ha d'estar basat en l'especulació i centrat en el joc". "Amb el que hi ha sobre la taula, la CUP no ho podrà defensar mai", ha dit Boya, que ja ha avisat que si el projecte no es canvia, "la CUP mantindrà la mateixa opinió" de refusar el macrocomplex d'oci i joc. Anna Gabriel ha afegit que els cupaires estan "inquiets" perquè a través de BCN World es pugui "llançar el senyal que la nova República incorpora els casinos i el joc" en el model productiu.

BCN World

Una consulta encara "poc madura"

En una entrevista a 8TV, el president de la Generalitat va anunciar ahir que el Govern estudia sotmetre a votació del territori si tirar endavant o no BCN World, una fórmula que ja té detractors, fins i tot dins de CDC. Tot i que la CUP s'hi ha avingut en un primer moment, han mostrat certa cautela per veure com es desenvolupa el projecte. De fet, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha admès que les "discrepàncies" amb la CUP es mantenen.

Per dirimir el conflicte sobre aquest tema, el Govern estudia convocar una consulta per "prendre el pols del territori", una fórmula que encara "no està en condicions de concretar" perquè "no està prou madura". "No és una proposta tancada ni del tot elaborada", ha reconegut Munté, després d'explicar que en els propers dies se'n parlarà tant amb la resta de l'executiu com amb els actors del territori.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha admès "diferents sensibilitats" dins la formació, però ha assegurat que tothom està d'acord en la necessitat de "revisar i impulsar" el complex d'oci. Si bé el projecte va rebre el vistiplau de CDC a la legislatura passada amb els vots del PSC, ERC se'n va desmarcar.

Deute i pressupostos

Valorar les possibilitats de renegociar el deute

La trobada entre el president i les diputades de la CUP arriba en ple xoc de declaracions pel que fa a l'aprovació dels pressupostos. Des de l'entorn de CDC, l'expresident de la Generalitat Artur Mas; la portaveu del partit, Marta Pascal, i el mateix Puigdemont han avisat els darrers dies que el pacte signat amb la CUP inclou l'estabilitat parlamentària, i que això passa per aprovar els pressupostos. Tot i així, els cupaires van avisar ahir que el Govern no pot esperar un "suport acrític" als comptes que presenti. Una de les organitzacions que integren la CUP-CC, Endavant, va pressionar a través d'un comunicat perquè la formació de l'esquerra anticapitalista no aprovi retallades "en nom del procés".

Sobre aquest tema, la CUP ha transmès al president la seva voluntat d'"impagar el deute injust" que s'ha contret amb els bancs "de manera il·legítima", i, segons han explicat les mateixes diputades, Puigdemont "s'ha mostrat favorable a tenir-ho en compte, auditar el deute i adreçar-se a les entitats financeres per veure com es pot solucionar aquest tema".

En una roda de premsa posterior, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit que un país "seriós" ha de pagar el deute i "fer front a les seves obligacions", però ha confirmat que Puigdemont i el Govern "s'asseuran amb la CUP per analitzar la magnitud del deute i valorar les possibilitats de renegociació i ressituació".

En relació amb els pressupostos, Boya i Gabriel han dit que és "massa d'hora" per anunciar si hi votaran a favor o en contra, i s'han limitat a demanar que siguin "eminentment socials" i incloguin totes les partides acordades al pla de xoc pactat. "La línia vermella és que els pressupostos siguin socials", ha manifestat Boya. Munté ha dit que el Govern està "tranquil" perquè coincideixen amb els cupaires que els pressupostos "seran socials".

Les discrepàncies Junts pel Sí - CUP

Gabriel: "No ens tremolaran les cames per explicar les diferències amb JxSí"

Segons el que han explicat les dues parts, la reunió entre Puigdemont, Boya i Gabriel ha servit per confirmar que hi ha "discrepàncies de fons" entre les dues forces independentistes, però han celebrat l'acord d'investidura. "L'acord és bo perquè manté l'heterogeneïtat de l'independentisme", ha dit Boya, mentre que Gabriel ha fet una crida a fer de la diferència virtut.

En aquesta línia, Gabriel ha dit que a la CUP "no ens tremolaran les cames" per explicar les diferències amb Junts pel Sí ni per "fer complir el nostre perfil ideològic", però com que no volen "fer el joc" a l'unionisme, tampoc dubtaran a l'hora de "fer valdre l'estabilitat parlamentària quan estigui en joc el full de ruta".

Munté ha dit que les diferències entre les forces independentistes entraven dins la "normalitat" i ha remarcat el pacte d'investidura que existeix entre Junts pel Sí i la CUP.

stats