NOVA ETAPA
Política 04/04/2016

La CUP pressiona JxSí per fer evident la desobediència a l’Estat

S’obren a matisar la moció rupturista però no en canviaran “l’essència”

Laia Vicens
3 min
La CUP pressiona JxSí per fer evident la desobediència a l’Estat

BarcelonaDemostració de força de la CUP en plenes negociacions amb Junts pel Sí per la moció rupturista que van presentar els anticapitalistes i que demana revalidar la declaració del 9-N. En un acte que va reunir ahir gairebé un centenar de regidors i alcaldes de l’esquerra independentista al fossar de les Moreres, els cupaires van pressionar Junts pel Sí per explicitar i fer evident la desobediència a l’Estat i la “unilateralitat” del procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El teló de fons de la convocatòria era “l’ofensiva judicial” dels estaments judicials espanyols contra ajuntaments i regidors que han aprovat mocions de suport a la resolució de ruptura del 9-N. De fet, l’acte va servir per traslladar-los el seu suport i demanar a les institucions catalanes que donin cobertura a tots els actes de desobediència que s’impulsin des dels consistoris.

Aquest va ser el concepte clau de l’acte. Els càrrecs electes que van prendre la paraula van insistir diverses vegades que “sense desobediència no hi ha independència”. Per deixar-ho clar, el diputat al Parlament Benet Salellas va reclamar que els Mossos d’Esquadra “deixin de ser el braç executor de l’Audiència Nacional” i no es personin als ajuntaments per molt que els hi demani la justícia. “Demanem al departament d’Interior que deixi de jugar a fer el paper de policia judicial espanyola”, va reblar Salellas. Aquest punt, que la CUP va incloure en la moció, ha enervat especialment Junts pel Sí, que demana reformular el redactat i “positivar-lo”. Segons va explicar a RAC1 el portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, es tracta d’evitar que la moció “impliqui” els funcionaris del Parlament i els Mossos d’Esquadra.

La setmana passada la diputada Anna Gabriel va afirmar que no canviarien “ni una coma” del text, però ahir fonts de la CUP van assegurar que n’estan negociant alguns aspectes amb Junts pel Sí. Ara bé, van avisar que només acceptaran “matisos” i que en cap cas se’n variarà “l’essència”. És a dir, la CUP no cedirà ni en les referències a la desobediència, ni a l’hora de reivindicar la resolució aprovada el 9-N, ni tampoc en l’exigència que els Mossos desatenguin els requeriments de l’Audiència. “Si la moció ha de decaure i no s’ha de debatre, doncs que caigui”, alertaven ahir veus de la CUP. Dimarts es decidirà si la moció es porta finalment al ple.

L’acte d’ahir va donar el tret de sortida a una campanya nacional a favor de la desobediència i de suport als càrrecs electes investigats per la justícia per haver “desplegat el mandat independentista”. “La justícia espanyola és tan salvatge que fins i tot els que han intentat ser els millors de la classe en obeir la legalitat espanyola i els mandats de la troica corren el risc de ser arrossegats per la justícia”, va afirmar Salellas, en una clara al·lusió a l’expresident Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega, investigats pel 9-N. Per això, el primer gran acte d’aquesta campanya serà la convocatòria d’una manifestació el dissabte 7 de maig a Barcelona, que superi les sigles i s’obri a totes les persones “compromeses” amb el projecte independentista.

“Sense por”

La campanya, amb el lema “Sense por”, servirà a la CUP per fer pinya, també a nivell intern, amb els seus càrrecs electes al territori. Ahir van deixar que bona part del discurs el pronunciessin l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que haurà de declarar per no haver despenjat l’estelada de l’Ajuntament en les cites electorals; el regidor de Vic Joan Coma, investigat per haver fet una crida a la desobediència en un ple municipal, i l’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que ha desobeït l’Audiència Nacional i no ha entregat la informació referida al ple en què es va donar suport a la moció del 9-N. Tots van fer crides a desobeir la legalitat espanyola i a fer-ho “sense por”.

stats