Política 04/03/2017

La CUP no vol canvis en el redactat dels pressupostos i avisa JxSí que el seu suport va condicionat a la inclusió del referèndum

Els anticapitalites assumeixen que el referèndum és "inconstitucional" i aposten per la desobediència

Aleix Moldes
2 min
Anna gabriel i Carles Puigdemont

BarcelonaLa CUP ha esperat 24 hores per fer públic el que aquest divendres només va voler deixar intuir: no vol cap canvi en els pressupostos tot i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. En un comunicat, els cupaires subratllen que "en cap cas seria comprensible que es fes un pas enrere en la qüestió del referèndum" i recorden que el seu suport als comptes va condicionat al compromís que el Govern va incloure amb la consulta en la disposició addicional 31 del projecte. "El dictamen del Consell de Garanties no ha estat cap sorpresa. Per fer el referèndum caldrà desobeir impediments, mandats judicials o sentències de l'Estat, ja que no hi ha altra manera de fer-ho", adverteixen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les úniques modificacions dels pressupostos que els anticapitalistes veuen amb bons ulls són l'addició de les "millores de caràcter social" que el Govern ha descartat durant la negociació parlamentària i que encara es mantenen vives com a esmenes al redactat final que va tancar fa un mes la comissió d'Economia.

En canvi, del referèndum ni parlar-ne. "El Consell de Garanties Estatutàries, que és un òrgan de naturalesa i mentalitat autonòmica i que té un caràcter consultiu que no li permet emetre resolucions vinculants, fa els seus dictamens basant-se en l'adequació de la normativa a la Constitució espanyola i és obvi que un referèndum, en aquest moment, és incompatible amb aquesta Constitució", destaca el comunicat. Són les mateixes paraules que la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha expressat en una entrevista que aquest mateix dissabte publica 'El Nacional'.

Segons ha explicat la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, en una entrevista a Catalunya Informació, la setmana que ve es reuniran els dos grups independentistes del Parlament per consensuar si cal modificar el redactat de la disposició addicional 31 dels pressupostos, la que inclou el compromís explícit amb el referèndum. Des d'ara, el Govern ja sap que els anticapitalistes no només no volen cap canvi sinó que el seu vot a favor depèn del fet que el redactat es mantingui inalterable.

stats